„Reno” na placu Miranovića

Izvor: Politika, 29.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Reno” na placu Miranovića

Penzioner Vladimir Miranović iz Donjih Kokota u Podgorici i članovi porodice njegovog sada pokojnog brata Svetozara tvrde da su naslednici 175.000 kvadratnih metara zemlje u Parizu

Podgorica – Priča koja sledi zvuči kao jedna od onih za rubriku „verovali ili ne”. Jer, nije lako živeti s činjenicom da ste zakoniti naslednik milijardi evra vrednog zemljišta u Parizu, a da pri tom ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << možete da uživate u tom bogatstvu.

Naime, penzioner Vladimir Miranović iz Donjih Kokota u Podgorici i članovi porodice njegovog sada pokojnog brataSvetozara zakoniti su naslednici, kako tvrdi ovaj Podgoričanin, ni manje ni više nego 175.000 kvadratnih metara zemlje u Parizu, koju je posedovao njihov stric Božo Toša Miranovića.Da priča bude još neverovatnija, na toj zemlji nalazi se čuvena fabrika automobila „Reno” .Ali, da krenemo redom, onako kako je ovu neverovatnu priču ispričao Vladimir Miranović.

„Božov otacMašo Miranović poginuo je na Skadru 1912. godine sa još sedam rođaka iz sela Donji Kokoti kraj Podgorice. Ostala je nejač, a pritisle nemaština i bolesti, pa su moji stričevi bili prinuđeni da se otisnu u svet – priča nam Miranović. - Dva strica odlaze u pečalbu u Južnu Ameriku i o njima nikad više ništa nismo saznali. Stric Božo je 1922. godine otišao u Francusku.

Božo Miranović se, kako kaže, u Francuskoj relativno brzo snašao i sebi obezbedio pristojnu egzistenciju. Ali i ne samo sebi, kako će pokazati vreme, već i mnogim svojim zemljacima i sugrađanima koji su njegovim stopama pošli u Francusku da se izbore za bolji život. Upoznao je tu i svoju životnu saputnicu, Jevrejku, koja je bila prilično starija od njega. I živeli su srećno sve do kobne 1936. godine – veli Vladimir. - Moj stric, kao imućan i uticajan Srbin, stavlja se te godine na čelo odbora za doček kralja Aleksandra u Marselju. Nažalost, ustaška emigracija povezana sa srpskim neprijateljem organizuje atentat na kralja, a te kobne noći i moj stric biva uhapšen, kao organizator dočeka... Osuđen je na doživotnu robiju koju izdržava na ostrvu Korzika, gde je i preminuo nakon nekih šest godina provedenih u zatvoru”.

Božo Miranović sahranjen je u Parizu, a na večni počinak ispraćen je, kaže Vladimir, kako dolikuje velikom patrioti. Ratne godine zaturile su dopis koji je Vladimirovom ocu 1940. godine stigao iz Francuske i time se izgubio svaki pisani trag o njegovom stricu Božu. Iste godine Nemci su ubili Vladimirovu strinu, a Božovu suprugu Jevrejku, kao i čitavu njenu porodicu.

Godine su prolazile, nacionalizovana je zemlja na kojoj se nalazi fabrika „Reno”, pa je tako imovina Boža Miranovića prešla u vlasništvo države Francuske.

– Pre 20 godina ispričao sam ovu priču bratu od tetke Arsu Pejoviću, uglednom lekaru i jednom od imućnijih Engleza, koji već 40 godina živi i radi u Londonu. On je počeo da prikuplja podatke i angažovao je englesku advokatsku kompaniju da radi na ovom slučaju. Nakon desetak godina došli su do nepobitnih činjenica koje ukazuju da je moj stric vlasnik zemlje na kojoj se nalazi „Reno”. Našli su, naime, posedovni list prema kojem se sva nepokretna imovina, tačnije 175.000 kvadratnih metara zemlje vodi na ime mog strica – tvrdi Vladimir Miranović. – Na nadgrobnom spomeniku mom stricu u Parizu piše na francuskom jeziku: „Ovde je sahranjen Božo Miranović, vlasnik fabrike ’Reno’ i dobročinitelj srpskog naroda”.

Engleski advokati, kako ističe, dosad nisu naplaćivali svoje usluge, već će to učiniti po obavljenom poslu, a sada sledi procena vrednosti imovine. Vladimir veruje da će se „sve rešiti za nekoliko godina, možda i duže”. Kod sebe kaže nema dokaza o posedovanju ovog neverovatnog bogatstva, jer su sva dokumenta kod advokata.

– Svetozar je preminuo, ne dočekavši rasplet priče oko nasledstva u Francuskoj, a plašim se da ni ja neću poživeti dovoljno dugo da to dočekam – kaže Vladimir.

Kao potencijalni naslednici 175.000 kvadratnih metara zemlje u Parizu ostaje sedmoro dece Vladimira i Svetozara Miranovića.

Đorđe Brujić

[objavljeno: 30/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.