Ovo je novi Renault Twingo

Izvor: AutoBlog, 13.Feb.2014, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je novi Renault Twingo

Renault je još ranije potvrdio da će nova, treća generacija njihovog malog gradskog modela Twingo imati premijeru početkom marta, na 84. sajmu automobila u Ženevi, a danas su se pojavile i prve zvanične slike ovog automobila. Kao što je moglo da se zaključi već po test vozilima i brojnim renderima koji su se pojavljivali tokom prošle godine, a to potvrđuju i ove slike, dizajneri su inspiraciju za izgled novog Twinga pronašli u Renaultovim koncept vozilima Twin'Z i Twin'Run za koji su uostalom brojni izvori i navodili da najavljuju naslednika Twinga.Podsećanja radi, Twin'Z Concept je dugačak 3627 mm, širok 1705 mm, visok 1506 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2495 mm (dosadašnji Twingo druge generacije ima 2365 mm). Novi Twingo je razvijen u saradnji sa nemačkim Daimlerom, a veliku novost za Twingo predstavlja i činjenica da novi model ima motor smešten pozadi i zadnji pogon, kao i to da će biti dostupan samo kao hatchback sa 5 vrata. Kako je to već slučaj i sa Twingom II, i proizvodnja novog Twinga će se odvijati u fabrici u Novom Mestu u Sloveniji. Zvanični podaci o motorima tek slede, ali jedan od motora u novom Twingu će po ranijim najavama biti i 0.9 TCe benzinac koji će se ugrađivati i u novu generaciju Smarta ForTwo, a pominje se i električna verzija. Od menjača se pominju manuelni i EDC sa dvostrukim kvačilom, a takođe će biti dostupne i brojne opcije za personalizaciju vozila, kao i el. pomični krov.  Pažnju privlače i najave za novi Twingo RS čija premijera bi mogla da se održi na Salonu automobila u Parizu 2014., s tim što bi njegova prodaja trebalo da startuje početkom 2015. Nezvanična informacija kaže da će novi Twingo RS imati manje od tone (950 kg), a očekuje se 0.9L TCe Turbo motor sa oko 160KS. Prvi Twingo (dugačak 3,4 metra) je inače predstavljen krajem 1992. godine na Salonu automobila u Parizu, dok je prodaja zvanično startovala u aprilu 1993. Proizvodnja Twinga I je u Francuskoj prestala u junu 2007. godine (napravljeno 2.478.648 komada), da bi te iste godine u Novom Mestu u Sloveniji počela proizvodnja Twinga druge generacije (koji je krajem 2011. doživeo redizajn). Sem novog Twinga, Renault će na sajmu u Ženevi ove godine pokazati i novu verziju Clia RS i novi motor iz Energy game. Ivan Mitić – Autoblog.rs

Nastavak na AutoBlog...






Povezane vesti

14.02.2014 ::: Renault Twingo 2014 - Moderan retro sa tehnikom Smarta

Izvor: AutoMagazin, 14.Feb.2014, 10:53

Pre više od 20 godina, na svet je stigao prvi Twingo. Sada nam Renault predstavlja treću generaciju, koja u potpunosti menja koncept omiljenog gradskog autoobila. Razvoj novog Twinga trajao je pet godina, a od 2010. godine u projekat se uključio i koncert Daimler..

Nastavak na AutoMagazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta AutoBlog. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta AutoBlog. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.