Izvor: B92, 15.Nov.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza u automobilskoj industriji

Pariz -- Proizvođač automobila Reno najavio je da će, posle pada prodaje svojih vozila u oktobru za 14 odsto, privremeno zatvoriti pet svojih fabričkih postrojenja.

Zbog finansijske krize koja je pogodila automobilsku industriju, Reno će morati da zatvori po dve svoje fabrike u Francuskoj i Španiji i jednu u Rumuniji. Fabrike u Španiji i Francuskoj privremeno neće raditi do 3. januara 2009, dok jedna od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Renoovih fabrika u Rumuniji neće proizvoditi delove u novembru i decembru.

U saopštenju francuske kompanije pored ostalog se navodi da je cilj tih mera da se odgovori na smanjenju tražnju na tržištu automobila, kako bi se krajem ove godine situacija stabilizovala i vratila na uobičajeni nivo iz 2007. godine.

Akcije Renoa pale su za oko dva odsto i sada na tržištu vrede 18,70 evra.

Ništa bolja sitacija nije ni sa ostalim evropskim proizvođačima automobila, ali ni u Sjedinjenim Državama.

Tako je Opel, koji posluje u sastavu američkog Dženeral motorsa, zatražio od nemačkih vlasti finansijske garancije kako bi mogao da nastavi proizvodnju.

Nemački proizvođač automobila je saopštio da mu je potrebno najmanje milijardu evra garancija, od čega bi dve trećine trebalo da obezbede nemačke savezne vlasti.

Još jedan nemački proizvođač Dajmler najvio je da planira da smanji proizvodnju luksuznih "mercedesa" za više od 80.000 komada, uz istovremeno smanjivanje radnih sati na 30. U toj fabrici procenjeno je da u ovom trenutku ima viška 5.800 radnika.

Registracija novih automobila u Zapadnoj Evropi u oktobru opala je za 15,5 odsto. To je praćeno skromnim poslovnim rezultatima Pežoa, Opela, Renoa, Tojote i drugih proizvođača.

Auto industrija u SAD zapala je takođe u krizu, zbog čega je demokratska većina u Senatu zatražila od republikanaca da na sastanku u ponedeljak ne opstruiraju glasanje za novi zajam proizvođačima automobila od 25 milijardi dolara.

Za sada je međutim, neizvesno, da li će republikanci, koji iako su manjina u Senatu imaju mogućnost blokiranja takve odluke, dozvoliti novu pomoć automobilskoj industriji.

Najveće američke kompanije poput Dženeral motorsa, Forda i Krajslera snažno lobiraju za usvajanje paketa pomoći od 25 milijardi dolara koji bi mogao da ih spase i pomogne održavanje proizvodnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.