Alpine nešto sprema

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 18:27

Alpine nešto sprema

Alpine će napraviti sopstvenu platformu za svoj budući električni sportski automobil sa ciljem proizvodnje više od jednog modela, najavljuje Luka de Meo, izvršni direktor Renault Grupe, matične kompanije Alpine.

Alpine je prošlog meseca objavio da je otkazao zajedničku saradnju sa Lotusom na proizvodnji sportskog automobila, ostavljajući pitanja o posvećenosti Alpine da uključi sportski automobil u svoj prelazak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na električnu budućnost, piše Autoblog.

De Meo je, međutim, odgovorio na ta pitanja. „Imali smo dugu diskusiju i konačno smo odlučili da napravimo sopstvenu platformu“, rekao je on za britanski Autocar na otkrivanju SUV-a Renault Rafale.

De Meo je rekao da Alpine planira više od jednog modela na toj platformi,, pri čemu bi Alpine trebalo da otkrije više o svojoj budućoj postavi na Danu investitora koji će se održati 26. jula.

Izvršni direktor Alpine Laurent Rosi je rekao da će ovaj premijum brend lansirati pet automobila za pet godina, počev od sledećeg modela A290 baziranog na Renaultu 5, a zatim će uslediti kompaktni krosover GT X-Over koji treba da se pojavi 2025. godine.

Električni sportski automobil je bio planiran za 2026. godinu, a dva veća SUV-a namenjena pretežno američkom tržištu stižu nakon toga.

Renaultova odluka da se samostalno razvija platformu će povećati troškove za ono što će biti nišni halo proizvod, dizajniran da zameni A110 Coupe. De Meova odluka da se napravi više od jednog proizvoda na platformi će zato pomoći u podmirenju dodatnih troškova.

Odluka da se napusti saradnja sa Lotusom je bila prijateljska, rekao je de Meo. „Nije bilo trvenja u vezi sa tim jer su se svi osećali kao da je ovo najbolja stvar“, rekao je on. "To ne znači da nemamo prilike da ponovo radimo zajedno."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.