Rimac preuzima Bugati?

Izvor: Deutsche Welle, 23.Sep.2020, 19:06

Rimac preuzima Bugati?

Koncern Folksvagen mogao bi da svoju marku Bugati prepusti firmi hrvatskog preduzetnika Mate Rimca, nagađaju nemački mediji. To bi, kako ocenjuju, mogla da bude idealna kombinacija i za Porše.

Nagađanja da bi koncern Folksvagen mogao da proda svoju marku luksuznih sportskih vozila Bugati traju već neko vreme. O tome je već ranije pisao časopis Menadžer magazin“, a ove nedelje britanski „Kar magazin“ objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << da će novi vlasnik postati hrvatska firma „Rimac Automobili“.

List Frankfurter algemajne cajtung je, međutim, skeptičan: „’Mi se ne izjašnjavamo o budućnosti marke’, čuje se iz sedišta firme (Bugati) u Molshajmu kod Strazbura. Slično se može čuti i iz sedišta Folksvagena. Već je bilo glasina i o mogućoj prodaji drugih luksuznih marki, kao što su Bentli i Lamborgini ili proizvođača motocikala Dukati“, podsjeća nemački list.

Jer, kako se dalje navodi, „Bugati je objavio da se usredsređuje na tekuće poslove i da trenutno nema razloga zašto bi došao novi vlasnik te marke veoma skupih sportskih automobila. Prema poslednjim podacima, marka u koncernu posluje pozitivno, 2019. su prodata 82 vozila. (...) I u tekućoj godini Bugati relativno dobro prolazi kroz krizu. Pandemija korone nije tako teško pogodila posao s luksuznim proizvodima kao onaj s masovnim, iako i tu ima manje potražnje.“

Kompanija Rimac Automobili se već uspela na sam svetski vrh u elektromobilnosti

List Zidojče cajtung mnogo je konkretniji: „Folksvagen želi da proda Bugati“ piše u naslovu - a odmah u podnaslovu stoji: „Marka bi trebalo da postane hrvatska, Porše u tom poslu ima odlučujuću ulogu.“ Kako se navodi u tekstu, „prema jednoglasnim izvorima, barem za Bugati istekao je rok. Folksvagen mora da koncentriše svoje resurse kako bi uspeo u svom ambicioznom investicionom programu s težištem na električnoj mobilnosti, digitalizaciji i autonomnoj vožnji.“

Savršen posao

List iz Minhena objašnjava da je plan Folksvagena da proda Bugati – ali da ga zapravo zadrži, jer bi preko svoje marke Porše povećao svoj udeo u hrvatskoj tehnološkoj firmi Rimac za proizvodnju sportskih vozila: „Prema informacijama Zidojče cajtunga, zauzvrat će Porše povećati svoju udeo u firmi Rimac na 49 odsto. Firma iz Štutgarta je još 2018. preuzela deset odsto kompanije Rimca, a taj udeo kasnije je povećala na 15,5 procenata. Firma koju je osnovao Hrvat Mate Rimac spada u vodeće svetske specijaliste u elektromobilnosti, tehnici baterija i zahtevnoj elektronici. Izložbeni primerak za tehničku stručnost već je drugi supersportski automobil nazvan C-Two, takozvani hypercar sa elektromotorom koji ima 1.914 konjskih snaga, karakteristikama u vožnji koje su bez konkurencije i koji je neposredno pred serijskom proizvodnjom.“

Minhenski list nagađa da bi to mogao da bude „brak iz snova“: cena za Bugati bi bila „negde u trocifrenom milionskom iznosu srednje veličine“. On bi preko Poršea došao u vlasništvo Rimca, a zauzvrat bi i nemačka firma „mogla da profitira od znanja koje ima Rimac.“

Rimac bi dobio savršen brend za svoje automobile, a Porše tehnologiju hrvatske firme za svoja vozila

„Mate Rimac, star samo 32 godine, sa Bugatijem bi mogao da dobije savršen nastup na tržištu, zajedno sa odgovarajućom infrastrukturom – za njegove potpuno električne supersportske automobile koji se rade u minimalnim serijama. Rimac je nedavno viđen u Molshajmu u Alzasu, gde se, uglavnom ručno, sklapa Bugatti Chiron, naslednik modela Veyron. Navodno je bio impresioniran“, prenosi nemački list.

„Zidojče cajtung“ piše i da je uprava Folksvagena u stvari još prošle nedelje odlučila da prihvati taj posao i jedino još nedostaje odobrenje nadzornog odbora koncerna. U tekstu se dodaje da to gotovo sigurno znači da će sa čela Bzugatija otići sadašnji šef Štefan Vinkelmana – ali o svemu tome za sada nisu želeli da se oglašavaju ni sam Vinkelman, ali ni šef Poršea Oliver Blume.

Priredio Anđelko Šubić

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.