Prolazak kroz crveno? Porsche ima rešenje

Izvor: B92, 06.Maj.2023, 14:57

Prolazak kroz crveno? Porsche ima rešenje

Prolazak kroz crveno svetlo na semaforu smatra se ozbiljnim saobraćajnim prekršajem i može da rezultira sudarom te teškim posledicama, tako da je Porsche osmislio novu tehnologiju koja bi trebalo da pomogne u rešenju tog problema.

Kako navodi Klix, reč je o svetlosnom sistemu u vozilu koji prati promenu svetala na semaforu i tako omogućava vozačima više šanse da ga uoče na vreme i reaguju, piše Carbuzz. Tehnologija bi takođe mogla da smanji šanse za opasno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kočenje u hitnim situacijama kada vozač kasno uoči promenu svetla na semaforu, jer ovaj scenario često rezultira udarom drugog automobila koji prilazi iza.

Prema Porscheovom dizajnu, sistem koristi kameru, izvor svetlosti i tehnologiju za kontrolu svetlosti u automobilu. Ova svetla se mogu postaviti iznad instrument table, ali i na druga mesta u unutrašnjosti, a pokazivaće crvenu, narandžastu (žutu) i zelenu svetlost baš kao i semafor.

Nemačka kompanija u dokumentaciji navodi da kontrolni uređaj koji prepoznaje boju svetla na semaforu možda neće moći da reprodukuje preciznu nijansu u unutrašnjosti vozila, ali bi trebalo da bude dovoljna da vozač lako ustanovi o kojem svetlu na semaforu je reč.

Svetlosna linija će biti dovoljno velika da se vidi pod velikim uglom, čak i kad vozač ne gleda direktno u izvor svetlosti. U niskim automobilima kao što je Porsche 911 može biti teško uočiti semafor, zavisno o tome gde se semafor nalazi u odnosu na automobil.

Svetlosna linija može da bude i zakrivljena da bi se uklopila u određanu armaturnu ploču. Primera radi, Porsche Taycan ima širu instrument tablu u odnosu na model 718 Boxster koji poseduje kompaktniju.

Postavljanjem izvora svetlosti u poprečnom smeru ili visoko na štitnik od sunca, promena boje se takođe može uočiti kada vozač gleda kroz bočni prozor ili pravo kroz vetrobransko staklo, a ne direktno u instrument tablu.

Ometanje vožnje je značajan problem u eri ekrana osetljivih na dodir, tako da ima logike u Porscheovom izumu. Kada se promeni svetlo na semaforu, razlika između vozača koji reaguje sekundu brže nego inače može da spasi život.

Porscheov izum je još uvek u fazi patenta, ali ipak predstavlja napredak. Danas postoje sistemi prepoznavanja znakova i kamere, a BMW-ova nova Serija 7 koristi unutrašnju svetlosnu liniju pod nazivom Interaction Bar za "komunikaciju" s vozačem. Jedna od funkcija ove svetlosne linije je povezana sa Safe Exit funkcijom te obaveštava putnike da li je sigurno izaći iz automobila.

Ipak, Porscheov sistem zahteva mnogo brži odgovor i doneće novo iskustvo ukoliko se nađe u produkcijskom modelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prolazak kroz crveno? Porsche ima rješenje

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Maj.2023

Prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu smatra se ozbiljnim saobraćajnim prekršajem i može da rezultira sudarom te teškim posljedicama, tako da je Porsche osmislio novu tehnologiju koja bi trebalo da pomogne u rješenju tog problema.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.