Poslednja buba silazi sa trake

Izvor: VOA, 10.Jul.2019, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednja "buba" silazi sa trake

Sa montažne trake u Folksvagenovoj fabrici u mestu Pubela u Meksiku u silazi poslednja “buba”. Posle sedam decenija, nemački proizvodjač u sredu prestaje sa proizvodnjom tog legendarnog modela. “Buba” potiče iz 1930-ih, kada je inženjer Ferdinand Porše dizajnirao “automobil za narod” – na nemačkom "Folksvagen" – na zahtev lidera Nacističke partije, Adolfa Hitlera. Posle Drugog svetskog rata, fabrika se distancirala od nacističkog režima i nastavila masovnu proizvodnju “bube”, a taj model je 1960-ih postao zaštitni znak hipi kulture.  Njegovoj slavi doprineo je i Diznijev film “Love Bug” iz 1968, čiji je glavni junak bila “buba” sa ljudskim karakteristikama, automobil Herbi. Folksvagen je redizajnirao svoj legendarni model 1998. i 2012. ali nije uspeo da ponovi uspeh originala.  Kompanija nije proizvodila "bube" u Nemačkoj još od 1970-ih. Fabrika u Meksiku će od sada proizvoditi kompaktna sportska vozila a poslednja "buba" odlazi pravo u lokalni muzej.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Poslednja Folksvagenova buba izašla iz fabrike

Izvor: Beta, 10.Jul.2019

Poslednji primerak kultne Folksvagenove "bube" izašao je danas iz fabrike te firme u Puebli, u Meksiku, čime je stavljena tačka na više od sedam decenija proizvodnje ovog automobila, prenosi novinar agencije Frans pres. Uz svirku marijačija i aplauz, automobil metalize plave boje prošao je nekoliko...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.