Katar ulaže 7,3 mlrd.€ u Porše i VW

Izvor: B92, Tanjug, 21.Avg.2009, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katar ulaže 7,3 mlrd.€ u Porše i VW

Berlin -- Emirat Katar je otkupio od proizvođača sportskih automobila Poršea paket opcija za prioritetne akcije kompanije Folksavagen (VW), u vrednosti 7,3 milijarde evra

Predstavnici Katara su najavili da će osim kupovine 17 odsto običnih akcija pokušati da pribave i 50 odsto prioritetnih deonica VW -a bez prava glasa.

Ranije ovog meseca u načelu je dogovoreno da Katar otkupi deset odsto vlasništva kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Porše, a takođe i opcije, koje daju pravo kupcu da pribavi određene hartije od vrednosti u nekom kasnijem terminu po dogovorenoj ceni, na aukciji koju bude organizovao VW.

Holding Porše sada raspolaže sa 51 odsto deonica VW, a zahvaljujući nekim ranije sklopljenim sporazumima može još da pribavi 20 odsto običnih akcija najvećeg evropskog proizvođača automobila.

Nemački analitičari smatraju, međutim, da će u okviru sve tešnje i ranije započete integracije dve kompanije Porše, koji se ove godine suočava sa velikim poslovnim gubicima, na kraju postati članica koncerna VW.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.