Da li je Porsche Taycan dobio dostojnog rivala? Otkriven Polestar 5 FOTO

Izvor: B92, 16.Nov.2023, 13:23

Da li je Porsche Taycan dobio dostojnog rivala? Otkriven Polestar 5 FOTO

Švedski rival Taycana imao je nenajavljeni debi tokom Polestar dana u Los Anđelesu.

Manifestacija "Polestar dan" održana u Los Anđelesu okupila je po prvi put sve modele ovog rastućeg brenda. Prisutni su mogli da vide (i sednu za volan) modela Polestar 2 za 2024, kao i da se provozaju u prototipovima Polestar 3 i Polestar 4 koje su vozili inženjeri i stručnjaci kompanije.

Konceptualni Polestar 6 je takođe bio tu kao budući električni roudster. Pažnju medija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privukao je pre svega Polestar 5, jer jepo prvi put prikazan bez ikakve "kamuflaže".

Može se sa sigurnošću reći da se na ovo dugo čekalo, s obzirom na to da je koncept Precept još u februaru 2020. najavio budućeg konkurenta Porschea Taycan.

Skoro četiri godine su prošle, pre nego što je Polestar nedavno otkrio "kamuflirane" prototipove, uključujući maskirani automobil koji se uhvatio u koštac sa poznatom stazom na Gudvu festivalu ranije ove godine.

Sada je maska konačno pala. Međutim, automobil će se naći u prodaji tek 2025. godine.

Najavljen kao GT model, električni liftbek sa 5 vrata neće imati zadnje vetrobransko staklo, ali to ne bi trebalo da predstavlja veliki problem s obzirom na to koliko su danas napredne kamere koje se koriste umesto retrovizora. Ipak, neće se svima dopasti ovaj nedostatak zadnjeg stakla na automobilu.

Polestar 5 Ima zakošenu liniju krova nalik kupeu i praktičnija vrata prtljažnika u poređenju sa Taycanom i njegovim sestrinskim modelom, Audi E-Tron GT koji su kupe-limuzine sa 4 vrata.

U poređenju sa konceptom, izgubio je ultratanke bočne kamere i vrata za drugi red sedišta koja se otvaraju unazad, a zauzvrat je dobio B-stubove i manje točkove.

Novi EV, koji će se proizvoditi u Kini, imaće koristi od StoreDot tehnologije "ekstremno brzog punjenja baterije" (KSFC). Tvrdi se da će napuniti bateriju dovoljno za 160 kilometara dometa za samo pet minuta, bez degradacije kapaciteta baterije.

Prototipovi će biti testirani sa novom tehnologijom 2024. godine, ali ostaje da se vidi da li će biti dostupna za produkcijska vozila od prvog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Porsche

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.