Državljanstvo za srpsku snaju sa Golije

Izvor: Politika, 17.Feb.2011, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državljanstvo za srpsku snaju sa Golije

Od oko 215 Albanki koje su se udale i žive u našoj zemlji, Ljuma Milićević prva je koja je i zvanično postala državljanka Srbije

Ljuma Milićević (32) prva je „srpska snaja” iz Albanije koja je dobila srpsko državljanstvo. Njega će Ljumi na današnjoj svečanosti uručiti ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić.

– Prvo ću da izvadim dokumenta, pošto sada nemam ni ličnu kartu ni zdravstvenu knjižicu, ono što mi je neophodno da bih mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bolje da brinem o svojoj deci i svekrvi. Hoću i da položim vozački ispit, jer selo u kojem živim je dosta zabačeno i šta god vam treba, morate da idete automobilom – kaže Ljuma.

Iz Albanije je Lume, ili Ljuma, kako je ovde svi zovu, stigla u Srbiju 2007. godine, udala se za zemljoradnika Radisava Milićevića, došla u selo Guberevo, na Goliji, dobila sa mužem dvoje dece, trogodišnjeg Miljana i Martina, koji ima jednu i po godinu. A onda je ostala udovica – Radisav je septembra prošle godine stradao u nesreći na traktoru, a Ljuma je ostala sama u zabačenom selu, sa dvoje male dece i bolesnom svekrvom. Bez državljanstva i bez dokumenata. Zahvaljujući Humanitarnoj organizaciji „Stara Raška” javnost se zainteresovala za njen slučaj i uskoro je tragična priča udovice sa Golije stigla i do nadležnih. Na jednom skupu, priča nam Ljuma, imala je prilike da razgovara i sa direktorom „Srbijagasa”, Dušanom Bajatovićem, koji se, takođe, zainteresovao da joj pomogne. Uskoro je i ministar Dačić obećao da će ovo pitanje biti rešeno i danas će svoje obećanje i zvanično ispuniti.

I bez te velike prepreke koju je sada savladala, Ljuma ima dovoljno briga. Kućni poslovi, briga o zemlji, staranje o deci, sve je palo na njena leđa. Prve komšije kilometrima daleko, rodbina pomaže koliko može, ali sve je, uglavnom, na njoj.

– Moja rođena sestra takođe je udata u Srbiji, povremeno se viđam sa njom, a jednom godišnje u Sjenici u organizaciji „Stare Raške” okupljamo se mi Albanke koje smo se udale u Srbiji. Tada imamo priliku da se malo vidimo, popričamo, razmenimo iskustva. Navikla sam se na ovdašnji život, jezik još učim – skromno kaže Ljuma, koja je naš jezik, u stvari, dosta dobro savladala.

Voja Vučićević, predsednik Humanitarnog udruženja „Stara Raška” priča da su posredstvom ove organizacije i Udruženja srpsko-crnogorske manjine „Morača–Rozafa” iz Albanije, sklopljeni brojni brakovi. Oko 215 Albanki udalo se za srpske mladoženje, a iz tih brakova izrodilo se više od 100 dece.

– Za Rašku oblast to je najveća investicija, toliki broj dece. Albanke su vredne, radne, lako prihvataju naš mentalitet. Mlade iz Albanije su ponos zemlje iz koje su došle i ponos za zemlju u koju su došle. Još nije bilo nijednog razvoda, a već četiri godine organizujemo ove ženidbe i udaje. Pođemo, na primer, autobusom sa 30 ili 40 momaka iz Srbije, a u Albaniji organizuju da dođe oko 70 devojaka i onda se oni upoznaju i sklapaju brakove. Ljuma je prva koja je dobila srpsko državljanstvo i želja nam je da sistemski rešimo ovo pitanje, da i druge snaje iz Albanije mogu da dobiju naše državljanstvo – kaže Vučićević.

On dodaje da gotovo u svakoj opštini u Srbiji ima devojaka koje su došle iz Albanije, kao i da interesovanje za ove mešovite brakove ni danas ne jenjava.

J. Čalija

objavljeno: 18.02.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.