Talas otpuštanja u autoindustriji

Izvor: RTS, 30.Sep.2012, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Talas otpuštanja u autoindustriji

Ove godine, prodaja automobila na najbogatijim evropskim tržištima opala i do 60 odsto. "Pežo" i "Sitroen" zatvorili fabriku u kojoj je radilo osam hiljada ljudi. Stručnjaci smatraju da evropska automobilska industrija može da opstane samo uz finansijsku pomoć država.

Salon automobila u Parizu veliko je otrežnjenje za uspavanu auto-industriju koja je dugo verovala da ju je kriza zaobišla. U odnosu na prvih osam meseci 2011. godine, prodaja novih vozila na najbogatijim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tržištima Evropske unije ove godine pala je i do 60 odsto.

Zbog toga je ovih dana počeo novi talas otpuštanja, a neposredno uoči sajma, "Pežo" i "Sitroen" zatvorili su fabriku u kojoj je radilo osam hiljada ljudi.

Francuska automobilska industrija u velikoj je krizi. Posle nekoliko stotina, sada se otpušta na hiljade radnika, jer se autoindustrija seli uglavnom u Kinu, Indiju i Brazil, gde prodaja raste i gde je radna snaga jeftinija.

"Ono što se sada dešava to je da mi seckamo troškove gde god možemo. Poenta je da se proizvede što veća količina automobila i time smanji njihova cena. Time pokušavamo da rešimo krizu", kaže Dejana Komatina iz kompanije "Reno".

Dosta je otpuštanja pa je tako "Ford" otpustio 1.000 menadžera, a isto to je uradio i "Fijat".

Nekada velesila u proizvodnji automobila, Mađarska, prodavala je 250 hiljada automobila godišnje, danas, pet puta manje. U Hrvatskoj, tražnja je pala tri puta, a u Srbiji se prepolovila.

"Jedino tržište koje raste je rusko. Što se tiče Evrope, tu je situacija jasna - što južnije to je veći pad", kaže Ivan Kekić iz kompanije "Opel".

Stručnjaci se slažu da evropska automobilska industrija može da opstane samo uz finansijsku pomoć država.

Koliko je situacija teška dokazuje to što je, za razliku od ranijih godina, kada je Sajam u Parizu bio svetkovina, ovogodišnji otvoren uz posebne mere bezbednosti - da bi se sprečili protesti otpuštenih radnika "Pežo" i "Sitroen" grupacije iz nedavno zatvorene fabrike kod Pariza.
Pogledaj vesti o: Peugeot

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.