Godišnji gubitak »Peugeot-Citroena« manji četiri puta

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Feb.2015, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnji gubitak »Peugeot-Citroena« manji četiri puta

PARIZ - Francuski proizvođač vozila PSA "Peugeot-Citroen" u prošloj godini uspio je da četiri puta smanji neto gubitak, na 555 miliona evra, ali su prihodi u automobilskoj diviziji opali 0,9 odsto zbog nepovoljnog valutnog efekta, saopšteno je iz te kompanije.

Na nivou cijele grupacije prihodi su bili veći 1,0 odsto i iznosili su 53,6 milijardi evra, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je operativni profit iznosio 900 miliona evra, prenio je AFP.

Slobodna gotovina, koja se kao pokazatelj uspješnosti pomno prati u automobilskoj industriji, na kraju 2014. iznosila je 2,2 milijarde evra, dok se, prema planu kompanije, očekuju dodatne dvije milijarde do kraja 2017.

U saopštenju se precizira da se od ukupnih prihoda (53,6 milijardi evra), 36 milijardi odnosi na automobilski sektor, koji je imao pad prihoda od 0,9 odsto u 2014. zbog uticaja deviznih kurseva, dok je obim prodaje skočio 4,3 odsto, na 2,9 miliona jedinica.

Za tekuću godinu, PSA očekuje porast tražnje na evropskom tržištu od samo 1,0 odsto, što je ispod prognoze Evropske asocijacije proizvođača automobila koja računa na rast od 2,0 odsto, poslije ostvarenih 5,7 odsto u 2014. godini.

Ovaj francuski proizvođač, između ostalog, ocjenjuje da će kinesko tržište automobila, koje je bilo glavno za PSA u 2014, uz prodaju 734.000 vozila, u ovoj godini zabilježiti rast od 7,0 odsto, dok će geopolitičke tenzije u Rusiji izazvati na tom tržištu pad od 30 odsto.

Ekonomske poteškoće u Brazilu i Argentini, smatraju u PSA izazvaće pad na južnoameričkom tržištu vozila za 10 odsto u 2015. godini.
Pogledaj vesti o: Peugeot

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.