GM izlazi iz Pežoa, stižu Kinezi

Izvor: B92, 13.Dec.2013, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GM izlazi iz Pežoa, stižu Kinezi

Pariz -- Američki proizvođač vozila Dženeral motors izlazi iz vlasništva u kompaniji PSA Pežo Sitroen, a Francuzi započinju pregovore sa kineskom firmom Dongfeng.

GM je odluku saopštio odmah nakon što je objavljeno da je Dongfeng zainteresovan da poveća kapital Pežoa za 3,5 milijardi evra.

GM učestvuje sa sedam odsto u kapitalu PSA Pežo Sitroena, a transakcija će biti izvršena posredstvom institucionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << investitora, po ceni od 10,00 do 10,25 evra po akciji, s maksimalnim popustom od 5,9 odsto cene na zatvaranju berze.

Američka kompanija koja je u vlasništvo PSA ušla u martu 2012. da bi pomogla francuskom partneru da prebrodi poteškoće, sada ne želi da učestvuje u najavljenom povećanju kapitala.

Dve grupacije su precizirale da ova odluka američke firme neće remetiti projekte o zajedničkoj proizvodnji vozila, a prva takva pojaviće se na tržištu početkom 2016. Godišnja proizvodnja bi trebalo da iznosi oko 700.000 vozila.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.