VELIKI KORAK: Opel najavljuje prelazak na isključivo električna vozila u Evropi od 2028. godine

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Sep.2023, 06:37

VELIKI KORAK: Opel najavljuje prelazak na isključivo električna vozila u Evropi od 2028. godine

Želi da zauzme vodeću poziciju.

Nemački automobilski proizvođač Opel u sklopu Stellantis grupe planira da do 2028. godine u Evropi izbaci sve modele sa motorima na unutrašnje sagorevanje iz svoje ponude i pređe na proizvodnju samo električnih automobila.

Dok se globalni automobilski sektor menja bržim tempom nego ikada, Opel je najnoviji u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nizu proizvođača koji prepoznaju potrebu za promenom fokusa prema održivim tehnologijama. Na ovom tragu, Florian Huettl, šef kompanije Opel, u ekskluzivnom intervjuu za nemački Bild, izjavio je da će od 2028. godine njegova kompanija u Evropi proizvoditi isključivo baterijske električne automobile.

Opel, koji je deo moćnog automobilskog konglomerata Stellantis, već ima impresivan portfelj elektrifikovanih modela, među kojima je i Rocks-e, malo gradsko vozilo sa elektro pogonom. Prema najavama, kompanija želi da do 2024. godine ima barem jedan električni model u svakoj kategoriji svoje ponude.

Zanimljivo je napomenuti da ovakav potez Opela dolazi u kontekstu sve rigoroznijih ekoloških standarda i regulativa u Evropi. Dok neki drugi proizvođači još nisu izbacili konkretne planove za prestanak prodaje automobila sa motorima na unutrašnje sagorevanje na Starom kontinentu, Opel očigledno želi da zauzme vodeću poziciju u tranziciji ka održivom transportu.

Sa ovakvim planovima, Opel nastoji da smanji svoj ekološki otisak i doprinese globalnim naporima za smanjenje emisije štetnih gasova. Osim toga, već od 2025. godine planira da predstavlja samo električna vozila, što sugeruje da će faza tranzicije biti znatno skraćena.

Mada ova odluka može biti prihvaćena sa entuzijazmom od strane zagovornika održivog transporta, ona takođe predstavlja i određene izazove. Na primer, infrastruktura za punjenje električnih vozila još uvek je u fazi razvoja u mnogim delovima Evrope. Takođe, postoji pitanje kako će se ovakva tranzicija odraziti na radna mesta u sektoru automobilske industrije.

Najava Opela svakako predstavlja značajan korak napred u globalnom prelasku na održive izvore energije u transportu i nameće pitanja o tome kako će se ostali veliki igrači u industriji pozicionirati u godinama koje dolaze.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.