Opel investira u Rusiji 600 miliona evra

Izvor: S media, 15.Sep.2009, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Opel" investira u Rusiji 600 miliona evra

Nemački automobilski koncern "Opel" planira da u Rusiji investira 600 miliona evra, izjavio sinoć u Frankfurtu kopredsednik uprave kanadskog proizvodjača autodelova "Magna" Zigfrid Volf .

On je rekao novinarima, u prisustvu direktora ruske "Sberbanke" Germana Grefa, da će od navedene sume u najskorije vreme biti investirano 170 miliona evra.

"To nije pomoć, već investicija 'Opela' u tržište koje ima veliki potencijal", naglasio je Volf i objasnio da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je reč, izmedju ostalog, o investicijama u fabriku "Dženeral motorsa" (GM) kod Sankt Peterburga.

Konzorcijuma kanadske "Magne" i ruske "Sberbanke", koji bi trebalo da postane vlasnik 55 odsto akcija "Opela", predvidja ukidanje 10.500 radnih mesta u toj automobilskoj kompaniji, uključujući oko 4.000 u Nemačkoj, objasnio je Volf.

Gref je istovremeno ukazao da vlada Rusije neće direktno uticati na delatnost kompanije "Opel" koju od GM preuzima konzorcijum "Magne" i "Sberbanke".

On je, kako je preneo Prajm-Taš, podsetio na izjavu Volfa koji je rekao da premijer Rusije Vladimir Putin neće ući u rukovodstvo novog "Opela", uz napomenu da je to "stoprocentna istina".

Generalni direktor "Sberbanke" je predočio, osim toga, da će "'Opel' imati, nakon što kanadsko-ruski konzorcijum preuzme većinski paket akcija te kompanije, punu slobodu u rešavanju svih finansijskih, poslovnih i tehnoloških pitanja.

"U Rusiji, medjutim, postoji politički interes za jačanje i razvoj automobilske industrije. Mudro je i dalekovido ako se preduzeća objedinjuju kako bi iskoristila takvu šansu", rekao je Gref.

Član nadzornog saveta "Opela" Dirk Pfajl je u intervjuu listu "Frankfurter Algemajne cajtung" upozorio je, medjutim, da će konzorcijum prevesti u Rusiju znatan deo nemačkog državnog kredita , izdvojenog za spasavanje "Opela".

Pfajl kaže da će više od 600 miliona evra iz paketa vrednog 4,5 milijardi evra biti iskorišćeno za modernizaciju ruske automobilske industrije, što će dovesti do "odliva nemačkog znanja i tehnologije (nou-hau) u Rusiju i smanjenja radnih mesta u Nemačkoj".

On smatra da je malo verovatan uspeh novog koncerna 'Opel', s obzirom da su, kako ističe, prognoze razvoja situacije na ruskom tržištu automobila preterano optimističke. Pri tome, 4,5 milijardi evra za spasavanje "Opela" neće biti izdvojeno u vidu garancija, već kao direktan kredit, kaže Pfajl koji je, inače, protekle sedmice glasao protiv prodaje "Opela" kanadsko - ruskom konzorcijumu "Magna", podseća se na Internet sajtu finmarket.ru.

Ove izjave Pfajla izazvale su nezadovoljstvo sekretara ministarstva finansija pokrajine Hesen Tomasa Šefera koji je reči Pfajla ocenio kao pretpostavke koje ga veoma uznemiruju.

"Od ukupno 4,5 milijardi evra, 600 miliona evra uopšte neće biti poslato u Rusiju. Investicije u Rusiju od 570 miliona evra nadoknadjuju se sa 400 miliona evra prihoda , dok pregovori o zaštiti preostalih 170 miliona evra još nisu okončani", rekao je Šefer.

On je pri tom opovrgao tvrdnje Pfajla o odlivu tehnologije u Rusiju. "U sporazumima se nedvosmisleno i detaljno podvlači da je prenos tehnologije 'Opela' moguć samo uz javnu saglasnost GM", ukazao je Šefer.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.