Opel: Uz otkaz 250.000 € otpremnine

Izvor: B92, 18.Avg.2010, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opel: Uz otkaz 250.000 € otpremnine

Bon -- Nakon turbulencija proteklih godina automobilskoj kompaniji Opel ide sve bolje, ali uprkos tome, kompanija se dugoročno mora rešiti velikog broja radnika.

Ko je spreman da ode njega čeka pozamašna otpremnina od 100.000 evra za 24 godine radnog staža za obične radnike i do 250.000 za zaposlene na višim položajima.

Tako ispada da jedan 50-godišnji radnik koji je u Opelu proveo 24 godine s prosečnom mesečnom platom od 3.000 evra, ima pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na 100.000 evra u slučaju dobrovoljnog odlaska.

Ponuda zvuči primamljivo posebno ako se uzme u obzir da će do kraja sledeće godine prema sanacijskom planu, od 5.000 radnika koliko ih je zaposleno u dva pogona Opela 1.800 njih ostati bez posla.

Ovim pozamašnim iznosima Opel, odnosno njegov većinski vlasnik General Motors, radnicima želi da olakša dobrovoljno napuštanje radnog mesta. Plan predviđa i dalju prekvalifikaciju tih radnika kako bi se pripremili za neko novo radno mesto.

Otpremnina se, kako kažu u Opelu, računa po formuli- godine starosti puta godine provedene u Opelu puta prosečna plata i sve to podeljeno sa 35.

Ipak, sindikati nisu zadovoljni i navode da su očekivali znatno više i žale se na upravu Opela koja je formulu za otplatu otpremnine "sastavila bez dogovora sa sindikatima".

Ostalim zaposlenima u Opelu, GM je obećao da će se pridržavati obećanja datih u vezi sa investicijama u budućnost kompanije i to pre svega modernizaciju i ulaganja u nove modele. To je bilo preko potrebno, jer se pokazalo da je upravo neinvestiranje u inovacije i nove modele Opel oteralo na rub stečaja.

GM je pre nekoliko meseci najavio da će sa 3,5 milijarde evra sanirati Opel. Koncern iz Detroita je pritom najavio da odbija pomoć koju je za sanaciju Opela Nemačka planirala da isplati iz državne blagajne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.