Nepažnja odnela čak 152  života

Izvor: Blic, 14.Dec.2011, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepažnja odnela čak 152 života

Na Batajničkom drumu, preko puta fabrike stakla “Zvezda”, juče oko sedam sati ujutru poginuli su Nenad Mićić (62) i Aleksandar Proković (24), obojica iz Beograda, kada su, nakon izlaska iz autobusa, pokušali da pretrče ulicu samo nekoliko metara od pešačkog prelaza. U tom trenutku na njih je, prolazeći kroz zeleno svetlo, naleteo “opel vektra” čiji vozač, prema rečima očevidaca, nije imao ni vremena ni mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da izbegne dvojicu pešaka.

- Mladić koji je vozio automobil imao je zeleno svetlo za slobodan prolaz, baš kao i ja u suprotnoj traci. Zakočio sam kako bih mu pomogao da ih izbegne, ali je bilo kasno. Vozač "vektre” je stao nekoliko metara niže i vidno uznemiren istrčao sa saputnikom iz kola tražeći pomoć - rekao je za "Blic” Živan Volarević, vozač koji je u času udesa išao iz suprotnog pravca.

Kako očevici tvrde, mladić u "vektri”je, da bi izbegao nesreću, pokušao da zaobiđe jednog od dvojice pešaka, ali se jedan od njih naglo zaustavio i povukao drugog unazad, što je za obojicu bilo kobno.

Prema rečima Stojadina Jovanovića, direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, ove godine se u odnosu na prošlu značajno povećao broj stradalih pešaka koji su do novembra bili najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju.

- Tokom 11 meseci ove godine poginula su 152 pešaka, dok je povređeno 2.222, što je značajan porast u odnosu na prošlu godinu kada je poginulo 139 pešaka - rekao je Jovanović za "Blic”.

On objašnjava ovakvu situaciju nedostatkom odgovarajućih trotoara, ali i saobraćajnoj nekulturi kako vozača tako i pešaka.

- U Srbiji postoji veliki broj saobraćajnica bez prostora koji je određen za kretanje pešaka. Ukoliko želimo da se pešački saobraćaj ne ukršta sa motornim, onda treba izgraditi trotoare, podzemne prolaze, međutim, zbog nedostatka novca to nije moguće - rekao je Jovanović, naglašavajući i da je ponašanje učesnika u saobraćaju podjednako važan aspekt problema.

- Često viđamo nedisciplinu pešaka tamo gde postoje podzemni prolazi ili pešački prelazi, ali i nepoštovanje propisa vozača koji ne vode računa o drugima. Mi se trudimo da kroz izmene zakona i uvođenje edukativnih sadržaja u obrazovne ustanove utičemo na svest učesnika u saobraćaju kako bi se njihovo ponašanje popravilo. Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da radi na kontroli i sankcionisanju onih koji krše zakon i da nipošto ne tolerišu nebezbedno ponašanje - kaže Jovanović, upozoravajući da pešaci nepoštovanjem obaveza "utiču na život drugih osoba”, koje, baš zbog nepažnje pešaka, postaju učesnici u nesrećama.

Zbog povećanog broja saobraćajnih nesreća u kojima su stradali pešaci, u mnogim gradovima Srbije Ministarstvo unutrašnjih poslova povećalo je kontrole na rizičnim saobraćajnicama.

- Trudimo se da kontrolišemo sve lokacije na kojima stradaju pešaci. Ne možemo da pokrijemo sve, ali trudimo se da to bude na ulicama gde je veća učestalost pešačkog i motornog saobraćaja - ističu u MUP Srbije.

Agencija za bezbednost saobraćaja nedavno je okončala istraživanje stradanja pešaka po opštinama naše zemlje i identifikovala najrizičnije okruge.

- Najveće povećanje stradanja pešaka u 11 meseci ove godine zabeleženo je u Braničevskom, Zapadnobačkom, Mačvanskom, Kolubarskom i Južnobačkom okrugu. Deo tih analiza dostavili smo jedinicama lokalne samouprave koje su u obavezi da od sredstava naplaćenih od saobraćajnih kazni 50 odsto upotrebe za unapređenje saobraćajnica i drugih aspekata neophodnih za povećanje bezbednosti saobraćaja - poručio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Pretrčavaju gurajući decu u kolicima

U nedavnoj akciji novosadskih saobraćajaca samo u jednoj smeni napisano je 167 kazni od po 5.000 dinara. ”Bilo je slučajeva da su ulicu pretrčavali čak i roditelji gurajući decu u kolicima. U takvim i sličnim slučajevima odmah smo pisali prekršajne prijave jer roditelji time pružaju veoma loš primer i svojoj deci”, kažu u novosadskoj poilicji. Za 11 meseci ove godine stradalo je šestoro dece do 14 godina, 111 je teže povređeno, a 413 lakše.

Povezane vesti: Dvojica muškaraca poginula u Zemunu Poginuo pešak na Ibarskoj magistrali

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.