Magna i Sberbanka preuzimaju Opel

Izvor: Politika, Beta, 31.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magna i Sberbanka preuzimaju Opel

Berlin – Nemačka vlada postigla je sporazum sa kanadskim proizvođačem auto-delova Magna da uz podršku ruske Sberbanke pomogne Opelu, nemačkoj filijali Dženeral motorsa (GM) da izbegne rizik od finansijskog sloma. Nemački ministar finansija Per Štajnbrik rekao je da je sporazum postignut rano u subotu posle druge runde razgovora u poslednja dva dana.

Magna će uzeti udeo od 20 odsto u Opelu a ruska Sberbanka 35 odsto, čime će taj konzorcijum imati većinu u kompaniji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << GM će zadržati 35 odsto, dok će preostalih 10 odsto otići zaposlenima u Opelu.

Nemačka vlada i lokalne vlade nekoliko nemačkih država obezbediće zajam od 1,5 milijardi evra, od kojih će jedan deo biti odmah dostupan. Parlamentarni komiteti u dve države, Hese i Severna Rajna-Vestfalija, još treba da odobre to finansiranje, što će se dogoditi verovatno sutra. Na ovaj način, okončano je 80 godina dugo većinsko vlasništvo Dženeral motorsa u Opelu. GM je kupio Opel još za vreme Velike depresije 1929. godine. Očekuje se da GM u SAD početkom iduće nedelje podnese zahtev za zaštitu od bankrotstva, a Nemačka je želela da Opel zaštiti od mogućih posledica tog poteza.

Konzorcijum koji će biti novi vlasnik Opela namerava da radi zajedno sa ruskim proizvođačem automobila GAZ na proizvodnji više od jednog miliona vozila u Rusiji i istočnoj Evropi. Direktor Magne Zigfrid Volf rekao je da očekuje da će sporazumi sa GM-om biti potpisani za pet nedelja, ali je dodao da će jutros postignutim dogovorom biti sprečeno da Opel deli sudbinu GM-a.

Kao deo dogovora sve četiri fabrike Opela u Nemačkoj nastaviće sa radom, iako je ranije Magna najavila da će morati da otpusti oko 2.500 radnika. Opel i sestra firma Voksal imaju, između ostalog, još i fabrike u Belgiji, Španiji i Poljskoj.

Nemačkoj je bilo od presudnog značaja da postigne sporazum koji bi zaštitio Opel – koji zapošljava 25.000 ljudi u zemlji – od zahteva za zaštitu bankrotstva koji će GM podneti, i velikog restrukturisanja te američke kompanije koje će uslediti.

Drugi zainteresovani kupac za Opel, grupa Fijat, odustala je od učešća u noćašnjim pregovorima o spasavanju te automobilske kompanije jer je bila suočena sa „nerazumnim zahtevima za finansiranje”.

Beta–AP–AFP

[objavljeno: 31/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.