GM ukida 6.000 radnih mesta

Izvor: B92, 12.Mar.2008, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GM ukida 6.000 radnih mesta

Frankfurt -- Najveća američka autokompanija Dženeral motors (GM) će ukinuti 5.900 radnih mesta u pogonima evropskih filijala Opel i Saab.

Dženeral Motors u Vankuveru

Neke od ovih redukcija radnih mesta, prvenstveno kroz dobrovoljan odlazak radnika, najavljene su još prošle godine, uključujući 1.300 zaposlenih u belgijskoj fabrici u Antverpenu.

Najnovije eliminisanje randih mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosi se na Opelove fabrike u Belgiji, Britaniji i Španiji, kao i fabriku kompanije Saab u švedskom gradu Trolhetanu.

Prema podacima koje je naveo časopis, GM sada u Evropi ima ukupno 55.700 zaposlenih.

Uz ova otpuštanja, do 900 radnika u Španiji i još 500 njih u britanskoj fabrici u Elesmir Portu biće premešteno u druga postrojenja.

Predstavnik GM za Evropu izjavio je da kompanija "stalno radi na povećanju produktivnosti" u svojim fabrikama i trenutno pregovara sa radničkim savetom o "seriji incijativa u ovoj godini koje bi dalje uvećale efikasnost pogona u Evropi".

Neoporezovani profit evropske filijale GM-a lane je opao na 55 miliona dolara, sa 357 miliona prethodne godine, a matična kompanija je istovremeno ubeležila rekordan gubitak od 38,7 milijardi dolara.

GM je u Americi prinuđen da privremeno zatvori 11 fabrika i smanji proizvodnju u još 18 zbog štrajka u kompaniji koja je glavni isporučilac delova.

Većina pogodjenih fabrika proizvodi dva najpopularnija modela GM, "ševrolet silverado" i pik-ap kamionet "sijera". Prema saopštenju kompanije, prodaja zasad nije ugrožena, jer dileri imaju na zalihama dovoljno vozila da se podmiri tražnja u naredna dva do tri meseca.
Pogledaj vesti o: Opel

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.