GM prodaje Opel belgijskom holdingu RHJ

Izvor: Blic, 30.Jun.2009, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GM prodaje "Opel" belgijskom holdingu RHJ

Posrnuli američki auto-gigant "Dženeral motors" blizu je dogovora s međunarodnim fondom "RHJ internešenel", čije je sedište u Belgiji, o prodaji dela akcija "Opela", jedne od evropskh filijala GM, piše danas "Fanajnašel tajms".



FT tvrdi da će "memorandum o razumevanju" biti potpisan za nekoliko dana. RHJ je unapredio raniju ponudu i GM je to "ozbiljno uzeo u razmatranje", rekao je u ponedeljak izvor blizak pregovaračima, piše list. Londonski privredni dnevnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ističe da je najnovija ponuda RHJ "uzela mnogo više u obzir političku osetljivost mogućeg gubitaka radnih mesta u Nemačkoj" koja je obezbedila 2,1 miliajrdi dolara za preživljavanje "Opela" dok se GM nalazi u stečajnom postupku.

Prošlog meseca Namčka je postigla načelan dogovor sa kanadskim proizvođačem auto-delova "Magna interenešenel" o planu preuzimanja "Opela". Vlada u Berlinu je u maju je obelodanila plan izlaska iz krize prema kome bi 55 procenata "Opela" trebalo da se proda "Magni, ali se od tada ništa nije čulo gde su pregovori zaglavili.

Formalne ponude za kupovinu "Opela" podnele su tri kompanije, italijanski "Fijat", koji je bio zainteresovan i za kupovinu britanske robne marke "Voksal" koja takođe posluje u okviru GM, zatim, kanadska kompanija "Magna", uz podršku ruskog GAZ-a, kao i briselska holdnig grupacija RHJ, čiji je glavni akcionar osnivač američkog investicionog fonda "Riplvud."

Konačnu odluku o sudbini "Opela" već je trebalo da donesu GM, kao i vlade Amerike i Nemačke, koje delom učestvuju u finansiranju te dve autokompanije.

Analitičari su verovali da je "Fijat" bio najozbiljniji kupac "Opela", pošto je italijanska kompanija želela da udruži evropske filijale GM-a, kao i latino-američke i južno-afričke operacije sa "Krajslerom", čime bi se formirala druga najveća auto-kompanija na svetu, pored japanske "Tojote." O potrebi ukrupnjavanja auto-industrije često je govorio i sam Markione. Ali, prema upozorenjima sindikata, italijanski auto-gigant planira da zatvori šest pogona u Evropi i Južnoj Americi i da otpusti 10.000 radnika.

Ukoliko pregovori propadnu, radnici "Opela" pripremili su svoj plan izlaska iz krize kompanije koja predstavlja simbol nemačke autoindustrije još iz 19 veka i koja direktno zapošljava 25.000 radnika. Ponuđači koji su dali formalne prijave trebalo bi da izađu sa predlogom od 640 miliona evra, procenjivao je FT pre otvaranja ponuda, ističući da će GM prednost dati ponuđaču koji predloži ulaganje svežeg novca.
Pogledaj vesti o: Opel

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.