GM očekuje pomoć za Opel

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 04.Sep.2009, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GM očekuje pomoć za Opel

Detroit, Varšava -- Američki Dženeral motors, očekuje da će vlade Španije, Britanije i Poljske obezbediti oko milijardu evra pomoći za ozdravljenje njegove evropske filijale Opel.

Prema pisanju lista "Vol strit džurnal" Dženeral motors (GM) koji je nedavno izbegao bankrot uz podršku američke administraicje, tvrdi da bi mogao da izdvoji milijardu evra vlastitog novca za restruktirisanje "Opela", čime bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otvorila mogućost da nemačku kompaniju zadrži pod svojim okriljem i da odustane od prodaje.

GM, koji pored Nemačke, svoje filijale ima u Britaniji, Španiji, prinuđen je zbog krize da rasproda pojedine fabrike i tako obezbedi novac za opstanak.

Nemačka vlada je ranije podržala predlog da se "Opel" proda ponuđačima koje predvodi kanadska grupacija "Magna internešenel."

Drugi zainteresovani kupac, investicioni fond "RHJ interenešenel" sa sedištem u Briselu povećao je svoju ponudu ove sedmice za akcije "Opela" za 25 miliona evra, na 300 miliona evra u kešu.

Na sastanki šefova GM prošlog meseca članovi odbora direktora su odbili da daju podršku grupaciji "Magna" i naredili rukovodicima da prikupe više informacija o drugim mogućnostima za "Opel", uključujuhci i prikupljanje fonda za zadržavanje te evropske filijale pod vlasitim okriljem.

Šef evropske filijale američkog Dženeral motorsa Karl-Peter Forster izjavio je da će kanadska firma Magna najverovatnije dobiti bitku za preuzimanje nemačkog "Opela", jednog od GM pogona u Evropi.

Forster je kazao dnevniku "Velt" da će "Magna" verovatno pobediti u nadmetanju za preuzimanje Opela", imajući u vidu sve ponude koje su do sada obajvljene. On međutim nije odbacio mogućnost da bi GM mogao da zadrži kontrolu nad "Opelom" i nad njegovom filijalom "Voksal" u Britaniji, piše list.

O sudbini "Opela" odlučuje i nemačka vlada

Poljaci neće da pomognu GM-u

Poljska vlada nema nameru da izađe u susret molbi GM da dodatnim novcem pomogne fabriku automobila Opel u Glivicama. Poljsko ministarstvo privrede povodom vesti da će vlasnik Opela tražiti od vlada Španije, Velike Britanije i Poljske ukupno milijardu evra za pomoć ugroženim Opelovim fabrikama saopštilo je da nikakav zahtev te vrste nije dobilo. "Opel u Poljskoj je u dobroj kondiciji i vlada ne mora da mu pomaže", kazala je zamenik ministra privrede Gražina Henclevska. U Opelovoj fabrici u poljskim Glivicama zaposleno je 2.900 radnika, u dve fabrike u Velikoj Britaniji 5.500 ljudi a u Nemačkoj Opel zapošljava 25.000 radnika.

Sudbina "Opela" takođe zavisi i od stava nemačke vlade koja bi treba da obezbedi kredit za preživljavanje kompanije koja samo u Nemačkoj zapošljava oko 25.000 radnika.

Nemačka i dalje prednost u prodaji "Opela" daje kanadskoj "Magni", uprkos poboljšanoj ponudi rivalske belgijske investicione kompanije "RHJ internešenel", izjavio je juče portparol nemačkog ministarstva ekonomije Stefen Moric.

Savet kompanija koncerna "Opel" takođe se oštro protivi planovima da tu staru nemačku marku preuzme kompanija "RHJ", bez obzira na poboljšanje njene ponude.

Vlada Angle Merkel sasvim jasno stavila do znanja da prednost daje kanadskom proizvođaču auto-delova "Magna", koji nastupa u partnerstvu sa ruskim kompanijama "Sberbanka" i GAZ.

Nemačka vlada je ranije saopštila da je spremna da kanadskoj "Magni" odobri državne kreditne garancije od 4,5 milijardi evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.