Fijat se povlači, Opel ide Magni?

Izvor: B92, Beta, 29.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijat se povlači, Opel ide Magni?

London -- Kompanije Magna i "Dženeral motors" (GM) su blizu sporazuma koji će omogućiti nemačkoj filijali GM-a Opelu da koristi 1,5 milijardi evra pomoći nemačke vlade.

Kanadski proizvođač automobilskih delova Magna je, nezvanično, ponudio da Opelu pruži 300 miliona evra za kratkoročno finansiranje čima bi Opel trebalo da izbegne rizik od finansijskog sloma.

Nemačka je odbila da obezbedi ta sredstva, zbog čega je italijanski Fijat odustao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od pregovora o spasavanju Opela. Italijanska kompanija saopštila je da i dalje želi da kupi Opel, ali da je zahtev nemačke Vlade za dodatnim finansiranjem "nerazuman”.

Dženeral motors bi u ponedeljak trebalo od države da zatraži zaštitu od bankroststva i zato bi trebalo da nađe investitora za Opel. Magna sa ruskom Sberbankom nudi 700 miliona evra za 50 odsto udela u novoj kompaniji, koja bi se osnovala od evropskih podružnica Dženeral motorsa.

Sporazum bi mogao da otkloni rizik da Opel postane nelikvidan, ali će predstavljati udarac za Fijat, čiji direktor Serđo Markjone namerava da kupi Opel i spoji ga sa Krajslerom i Fijatom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.