Izvor: Radio 021, 21.Jan.2019, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Sprečeno krijumčarenje zaštićenih vrsta papagaja

Carinici su u nedelju, 20. januara na prelazu Bački Vinogradi u saradanji sa policijom sprečili krijumčarenje sedam papagaja, među kojima šest pripada zaštićenim vrstama.

Prekršaj je otkriven na ulazu u zemlju kada je na red za kontrolu pristigao automobil "opel astra" subotičkih registarskih oznaka. Na pitanje šta ima da prijavi, 58-vozač iz Subotice je rekao da ima samo kutiju hrane za papagaje.

Detaljnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kontrolom je najpre u zadnjem desnom stubu karoserije automobila pronađen jedna živa "nimfa" (Nymphicus hollandicus), koja je bila imobilisana u vreći za krompir.

Nakon toga su pronađene još dve drvene kutije, pričvršćene sajlama za pod ispod šasije automobila. U svakoj od njih bila su po tri živa papagaja. Reč je o jednom "amazoncu" (Amazona sp.), četiri "pirure" (Pyrrhura sp.) i jednom papagaju koji pripada vrsti "kina aleksandar" (Psittacula derbiana).

U ovakvim situacijama zbog stresa izazvanog prisilnom imobilizacijom, nedostatkom vazduha, ventilacije, vode, hrane, temperaturnih ekstrema i skučenog prostora najveći broj krijumčarenih životinja ugine. Srećom, to se ovoga puta nije desilo, jer su odmah nakon otkrivanja papagaji premešteni u transportne kaveze i zbrinuti uz asistenciju Zoološkog vrta Palić.

Iz Grupe za Cites Ministarstva zaštite životne sredine potvrdili su da je CITES konvencijom i nacionalnim propisima zaštićeno 358 vrsta papgaja, odnosno svi papagaji osim nimfe (Nymphicus hollandicus), tigrice (Melopsittacus undulatus), malog aleksandra (Psittacula krameri) i rozenkolisa (Agapornis roseicollis).

Krijumčaru je određen pritvor od 48 sati i protiv njega će biti podneta krivična prijava.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.