Ivanović: Problem s tablicama može izazvati sukobe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2011, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Problem s tablicama može izazvati sukobe

PRIŠTINA -

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je izjavio da prištinske vlasti zloupotrebom novih tablica stvaraju žarište koje može dovesti do sukoba Srba i Kosovske policijske službe.

Kosovske vlasti prave političko pitanje i problem oko novih srpskih registarskih tablica kako bi sebi popravili pregovaračku poziciju u dijalogu Beograda i Prištine koji je neizbežan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kazao je Ivanović u izjavi za "Blic".

"Imamo tri vrlo jednostavne činjenice. Prvo, tablice su odavno najavljene. Drugo, srpske tablice su važile na celoj teritorije Srbije, znači i na KiM, i tu sada nema ništa novo. Treće, KS tablice nisu važile ni ranije, a ne važe ni sada", rekao je on.

Ivanović smatra da jedina stvarna "novina" jeste pokušaj kosovskih vlasti da zloupotrebom ove teme poprave svoju pregovaračku poziciju, kao što su to uradili letos rušenjem telefonskih antena, i navodi da "posledice mogu biti i u zaoštravanju odnosa između srpske zajednice i kosovske policije".

"Automobili sa KS tablicama bez problema prelaze preko mosta na Ibru na putu do Bošnjačke mahale, često ih vidim i na putu prema Leposaviću. Do sada je izdato stotinak novih tablica, a trebalo bi da ih bude do 20.000. Pitam kako će zaustaviti Srbe na Rudnici i Brnjaku? To bi moglo da izazove potpunu blokadu prelaza i sukobe sa nesagledivim posledicama", zaključio je Ivanović.

Redžepi: Vozači iz Srbije ne mogu na Kosovo s potvrdama

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je da svi koji poseduju registarske tablice sa gradovima Sbije mogu bez problema ući na Kosovo, ali moraju posedovati saobraćajnu dozvolu, a ne samo potvrdu, kakvu je imao novinar Živojin Rakočević pri ulasku na Kosovo.

On je juče kazao da su novinaru i članu Radiodifuzne agencije Srbije Živojinu Rakočeviću nedavno sa auta skinute tablice sa oznakom Vranja zbog toga što on nije imao saobraćajnu dozvolu, već samo potvrdu o registraciji na nove tablice koje izdaje MUP Srbije.

"Te potvrde ne važe kod nas, jer one mogu da budu i falsifikovane", kazao je Bajram Redžepi KIM radiju iz Čaglavice.

"Potvrde o registariciji koje sada izdaje MUP Srbije kod nas ne važe", rekao je Redžepi i naveo da je Rakočević kod sebe imao takvu potvrdu, ne i saobraćajnu dozvolu, zbog čega je i zadržan na prelazu.

Skinute, pa vraćene tablice

Pripadnici Kosovske policije su 15. januara kod Končulja, na administrativnoj liniji blizu Bujanovca, skinuli tablice sa auta Rakočevića, koje je izdao MUP Srbije sa oznakom Vranja.

"Policajac je izašao iz kućice i bez upozorenja počeo da skida tablice. Bacio ih je u prostoriju iz koje je izašao i kratko mi rekao da se takve tablice ne mogu voziti", izjavio je Rakočević, istakavši da mu je policajac, koji se preziva Hoti, rekao da "u državi Kosovo takve tablice neće moći da se voze".

Nakon pola sata policajac je vratio registarske tablice i omogućio Rakočeviću da sa porodicom nastavi put.

Na pitanje novinara KIM Radija da li je, oduzevši tablice Rakočeviću i ponašajući se neprimereno, policajac prekoračio svoja ovlašćenja, Redžepi je kazao da on nema vremena da se bavi pojedinačnim slučajevima.

"Imam preča posla, a ne da se bavim pojedinačnim slučajevima. To je procedura za policajce", kazao je Redžepi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.