Izvor: Nezavisne Novine, 10.Mar.2016, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Qashqai postao najtiražniji Nissan u Evropi ikada

Kompaktni krosover, koji je već nekoliko godina na listi deset najtraženijih automobila na evropskom tržištu, i zvanično je najtiražniji Nissan svih vremena na Starom kontinentu.

Sa proizvodnih traka Nissanove fabrike u Sanderlendu, u Velikoj Britaniji, sišlo 2.368.705 primjeraka modela Qashqai, čime je nadmašena ukupna proizvodnja prethodnog rekordera, modela Micra.

U ovom ostrvskom pogonu, koji izrađuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Nissanove automobile već tri decenije, napravljeno je ukupno 2.368.704 primjerka Micre (proizvodi se 18 godina). Ovaj rezultat dobija na značaju kada se zna da se Qashqai u Sanderlendu proizvodi tek nepunih desetak godina.

U kompaniji kažu da nijedan automobil koji se proizvodi ili se proizvodio u Britaniji nikada nije stigao do dvomilionskog tiraža za tako kratko vrijeme.

Iz fabrike svakog dana izađe 1.200 novih Qashqaija - u prosjeku, sklopi se jedan automobil u minutu, a ovaj model od 2010. drži i titulu najprodavanijeg krosovera na evropskom tržištu.

Japanski proizvođač najavio je da će 2017. kupcima u Evropi ponuditi verziju sa sistemom poluautomatizovane vožnje - "Piloted Drive", koji će moći da se koristi na autoputu.

Sistem omogućava da kompjuter samostalno "vozi" automobil sve dok se on kreće svojom trakom, što znači da će održavati pravac i po potrebi usporavati/ubrzavati i kočiti, u zavisnosti od inteziteta saobraćaja i brzine drugih vozla.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.