Pogled u budućnost kroz Nissanov retrovizor

Izvor: B92, 01.Mar.2014, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogled u budućnost kroz Nissanov retrovizor

Nissan će na sajmu automobila u Ženevi predstaviti unutrašnji retrovizor koji umesto klasičnog ogledala ima LCD ekran. Na ekranu se prikazuje slika koju trenutno snima kamera visoke rezolucije instalirana na zadnjem delu vozila i usmerena na put iza automobilia.

Od kada je Audi 2012. primenio sličnu tehnologiju na trkačkom prototipu R18, bilo je samo pitanje vremena kada će neki proizvođač automobila ponuditi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sličan sistem u serijskom modelu - Audi je planirao ga ugrađuje u sportski električni model R8 e-tron, ali je kompanija u međuvremenu odložila lansiranje ovog automobila.

Po svemu sudeći Nissan će biti prva kompanija čiji će produkcijski modeli kao opciju imati mogućnost ugradnje ove vrste retrovizora.

U tom japanskom proizvođaču kažu da će vozač zahavljujući novom retrovizoru moći jasnije da vidi šta se dešava iza njegovog automobila, bez obzira kakvi su vremenski uslovi i vidljivost. Takođe, kamera koja šalje sliku na LCD ekran pokriva širi ugao u poređenju sa onim što vozač može da vidi u klasičnom retrovizoru standardnih dimenzija.

Jedna od prednosti takozvanog "digitalnog retrovizora" je i to što vozaču pogled unazad više neće ometati visoki putnici koji sede pozadi, zadnji nasloni za glavu ili prtljag koji se nalazi u kabini iza njega.

Ako vozač i pored svih prednosti ovog sistema u nekom trenutku ipak poželi da ima standardni retrovizor, Nissan mu je omogućio da pritiskom na dugme LCD ekran pretvori u klasično, tradicionalno ogledalo.

Novi, "pametni" retrovizor, kako su ga nazvali u Nissanu, biće dostupan kao opcija kupcima u Japanu već od proleća 2014, dok će na ostala svetska tržišta stići tokom 2015. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pogled u budućnost kroz Nissanov retrovizor

Izvor: AutoBlog, 01.Mar.2014

Nissan će na sajmu automobila u Ženevi predstaviti unutrašnji retrovizor koji umesto klasičnog ogledala ima LCD ekran. Na ekranu se prikazuje slika koju trenutno snima kamera visoke rezolucije instalirana na zadnjem delu vozila i usmerena na put iza automobilia. Po svemu sudeći Nissan će biti prva...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.