Kupuju akcije Avtovaza?

Izvor: B92, 01.Nov.2010, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupuju akcije Avtovaza?

Francuski drugi po veličini proizvođač automobila Renault i japanski Nissan pregovaraju sa ruskom investicionom bankom "Trojka dijalog" o kupovini akcija u Avtovazu, izjavio je izvršni direktor Renaulta Karlos Gon za televiziju "Rusija danas" (Russia Today).



"Planiramo da kupimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 'Trojkine' akcije u Avtovazu i o tome sada razgovaramo," rekao je Gon, navodeći da ruski broker "Trojka", Renault i holding "Ruske tehnologije" sada imaju po 25 procenata, plus jednu akciju u Avtovazu, proizvođaču Lade, prenele su agencije.

Renault je platio milijardu dolara za svoj udeo u ruskom proizvođaču automobila decembra 2007. godine. Francuski Renault i njegova partnerska kompanija Nissan, planiraju da montiraju novu liniju modela kola za rusko tržište u Avtovazovoj fabrici u Toljatiju, na jugu Rusije.

Portparol Renaulta, Silvi Blanše, izjavila je u junu 2010. da kompanija nema planove da poveća udeo u ruskom proizvođaču automobila i da je "zadovoljna sa 25 procenata." Oleg Lobanov, potpredsednik Avtovaza zadužen za finansije, rekao je nedavno da ruska auto-kuća očekuje neto prihod od jedne milijarde rubalja (32,6 miliona dolara) u 2010. godini, prema ruskim knjigovodstvenim standardima.

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je u junu da bi Rusija mogla da preuzme deo od 15 odsto akcija koje francuska vlada ima u Renaultu, ako taj proizvođač kola poveća udeo u Avtovazu. "O tome smo razgovarali nedavno," kazao je Putin i istakao da bi to bila "jedna interesantna, vrlo snažna kooperacija."

Renault je saopštio da je povećao prodaju u trećem tromesečju 7,6 procenata, na 8,7 milijardi evra, zahvaljujući pre svega povećanim isporukama inostranstvu. Prodaja u Evropi smanjena je četiri odsto, na tržištu koje je zabeležilo ukupan pad isporuka od 11,5 procenata, dok je Renaultova prodaja van granica zemlje skočila 22,8 odsto.

Ukupna prodaja Renaultovih automobila mogla bi 2010. godine da premaši 2,5 miliona. Renault je počeo da posluje pozitivno u prvoj polovini 2010. godine, s neto profitom od 780 miliona evra, u odnosu na gubitak od 2,73 milijardi evra u istom periodu 2009.

Renault Zoe od 15.000 evra?

Nissan opozvao 2,1 miliona vozila

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.