Mitsubishi falsifikovao podatke o potrošnji goriva

Izvor: Nacionalna klasa, 21.Apr.2016, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitsubishi falsifikovao podatke o potrošnji goriva

Mitsubishi Motors je saopštio da će ispitati da li su automobili koji su izvezeni iz Japana imali falsifikovane podatke o potrošnji goriva, nakon što je priznao da je manipulisao tim podacima za 625.000 vozila na domaćem tržištu.

Predsednik kompanije Tecuro Aikava (Tetsuro Aikawa) i ostali rukovodioci poklonili su se u znak izvinjenja na konferenciji za novinare u Tokiju, nakon što je kompanija potvrdila da je falsifikovala podatke o potrošnji goriva da bi emisije CO2 bile >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << prihvatljivije za četiri manja modela.

Reč je o modelima eK Wagon, eK Space, Dayz i Dayz Roox, koji se proizvode za Nissan.

Mitsubishi je saopštio da će prekinuti proizvodnju i prodaju tih automobila i da je sastavio nezavisnu komisiju koja će ispitati čitav slučaj. "Imajući u vidu ozbiljnost ovih pitanja, takođe ćemo sprovesti istragu o proizvodima za strana tržišta", navodi se u saopštenju.

Ovaj slučaj dodatno će pojačati sumnje u automobilsku industriju, nakon što je Volkswagen priznao prošle godine da je ugradio softver za manipulisanje testovima emisija gasova u 11 miliona svojih automobila prodatih širom sveta.

Analitičari smatraju da je Mitsubishijev slučaj drugačiji od Volkswagenovog, ali da bi mogao da ima slične posledice u smislu pada prodaje i ugleda kompanije.

Japanska firma objavila je da se manipulacija odnosi na vozila proizvedena od sredine 2013. godine. Mitsubishi je prodao 157.000 automobila modela eK Wagon i eK Space i isporučio 468.000 primeraka Dayz i Dayz Roox Nissanu od 2013. do marta ove godine.

Nissan, koji je otkrio nedoslednosti u podacima, je suspendovao prodaju spornih modela dok Mitsubishi ne razjasni situaciju, rekao je Džonatan Adašek (Jonathan Adashek), portparol Nissana.

Agencija Kyodo prenela je da je Mitsubishi manipulisao teretom na gumama četiri modela kako bi podaci o njihovoj potrošnji goriva bili povoljniji.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.