Visoka cena ministarkinog letovanja

Izvor: RTS, 27.Jul.2009, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoka cena ministarkinog letovanja

Nemačka ministarka zdravlja Ula Šmit otputovala je avionom na letovanje u Španiju, dok je njen vozač prešao 2.400 kilometara da bi joj se "našao pri ruci". Problem je nastao kada je ministarkin službeni "mercedes" ukraden. Ankete pokazuju da skoro 70 odsto Nemaca smatra da bi ministarka trebalo da podnese ostavku zbog neracionalnog trošenja novca poreskih obveznika.

Korišćenje službenog automobila za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vreme godišnjeg odmora moglo bi da košta funkcije nemačku ministarku zdravlja. Ula Šmit našla se na udaru javnosti pošto je na letovanju u Španiji koristila službeni "mercedes" i vozača.

Ministarstvo zdravlja opravdava Šmitovu, tvrdeći da je ministarka u Španiji imala  službene obaveze.

Javnost je šokirana aferom "službeni automobil" i vestima da je ministarka zdravlja otputovala avionom na odmor u špansko letovalište Alikante, a da je njen vozač u službenom mercedesu prešao 2.400 kilometara od Berlina do Španije, kako bi joj se "našao pri ruci".

Blindirani mercedes, vredan 93.000 evra je nestao, jer su provalnici iz hotelske sobe vozača, ukrali ključeve od auta.

Reagujući na žestoke kritike javnosti, Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je ministarka koristila vozilo i privatno i službeno i da će biti "obračunato sve što je bilo privatno".

"Parlamentalni odbor za budžetska pitanja mora da zna da li je ministarka racionalno koristila službeni automobil. Nadam se da je poštovala zakon, ali mora da objasni i razloge korišćenja službenog vozila", rekao je šef Parlamentarnog odbora za budžet Oto Frike.

I vlast i opozicija osuđuju ministarku Ulu Šmit iz Socijaldemokratske partije, zbog toga što je u slobodno vreme trošila novac poreskih obveznika.

"Gospođa Šmit je trebalo da proveri da li naša ambasada može da joj obezbedi vozilo. Mogla je i da iznajmi automobil sa vozačem za službene potrebe.To bi manje koštalo poreske obveznike", istakao je predsednik Udruženja poreskih obveznika Rajner Holcnagel.

U anketi lista "Velt", blizu 70 odsto Nemaca smatra da ministarka treba da podnese ostavku. Istragu slučaja i ostavku traži i Udruženje lekara, koje se nedavno i samo našlo na meti ministarkinih optužbi za korupciju.

Afera bi, ipak, najviše mogla da naškodi socijaldemokratama i njihovom kandidatu za kancelara Franku Valteru Štajnmajeru, čija je popularnost drastično opala uoči septembarskih saveznih izbora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.