U Imotskom prave spomenik gastarbajterima, Mercedes Miniku tešku 50 tona

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 16:56

U Imotskom prave spomenik gastarbajterima, Mercedes "Miniku" tešku 50 tona

U Imotskom, na jugu Hrvatske, vajar Roko Držislav Rebić počeo je da kleše kamenu repliku automobila "Mercedes Benz Minika" u prirodnoj veličini kao spomenik hiljadama radnika koji su napustili domovinu u potrazi za boljim životom u inostranstvu.

Rebić je za Rojters rekao da je kamen dovezen iz okoline Imotskog i da će, kada spomenik bude završen, težiti 50 tona.

Spomenik će biti otkriven 8. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << juna u Imotskom, malom gradu koji se nalazi na obroncima planine Dinare, 30 km od jadranske obale, prenosi britanska agencija.

"Naši očevi i dedovi su se odselili, uglavnom u Zapadnu Nemačku u to vreme da nešto zarade. Da bi pokazali da su zaradili nešto novca, vratili bi se kući svojim mercedesom. Iz zahvalnosti njima danas gradimo ovaj spomenik", rekao je Ivan Topić, koji vodi klub oldtajmer vozila i poseduje osam Mercedesovih automobila.

Topić je rekao da u Imotskom koji broji 25.000 stanovnika, prema njegovim procenama, ima do 8.000 Mercedesa.

"Nisu svi automobili registrovani", rekao je.

Jedan od najvećih talasa ekonomske migracije počeo je 1971. godine, kada su hiljade otišle u Nemačku u potrazi za poslom, navodi Rojters. Drugi je bio 2018. nakon što je Hrvatska ušla u Evropsku uniju i hiljade mladih ljudi napustilo zemlju da bi radili u Zapadnoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.