Test: Mercedes B 200 – sam protiv svih

Izvor: B92, 06.Okt.2020, 10:38

Test: Mercedes B 200 – sam protiv svih

Dok većina proizvođača odustaje od MPV modela, Mercedes je odlučio da u svom proizvodnom programu zadrži ovu specifičnu alternativu SUV modelima. Nova B klasa itekako ima šta da pokaže.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Mercedes B klase, sada već u trećoj generaciji, kupcima nudi prostranost i visoko sedenje kao u krosoveru, ali i ponašanje na putu kakvo mogu da obezbede samo limuzine.

Za one kojima je ipak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potreban pogon na sva četiri točka kako bi lakše stigli do svoje kuće u brdskim predelima kada je asfalt klizav, tu su 4Matic verzije.

Na kraju, bezbednosni sistemi su praktično preuzeti iz S klase.

O kvalitetu materijala i završnoj obradi ne treba trošiti reči; jednostavno, B klasa je pravi Mercedes i to u svakom pogledu.

Posle prve vožnje na ekskluzivnoj novinarskoj prezentaciji koja je održana na Majorci, dobili smo priliku da Mercedesov MPV testiramo u domaćim uslovima.

Da podsetimo, B klasa u potpunosti deli mehaničku platformu sa A klasom, uključujući i međuosovinsko rastojanje.

Međutim, u odnosu na hečbek nudi znatno više mesta, pa predstavlja pravo rešenje za one kojima je potrebno nešto više prostora.

Na primer, ukoliko imate visoku decu, na zadnje sedište B klase bez problema mogu da se smeste i oni koji treniraju košarku.

Doduše, prtljažnik je relativno plitak, a njegova zapremina može da se poveća kliznim pomeranjem zadnjih sedišta sa hodom od 14 centimetara.

Čak i kada su pomerena skroz unapred, osoba prosečne visine komotno može da sedne.

Sličnosti sa A klasom su brojne; na primer, komandna tabla je skoro identična, uključujući i čuveni MBUX (Mercedes-Benz User Experience) multimedijalni sistem.

On omogućava da glasovnim komandama aktivirate većinu funkcija na automobilu, da dobijete sve neophodne podatke sa interneta, pa i da se zabavite i našalite sa vašim Mercedesom.

Uz A klasu, nova B klasa je jedina koja nudi ovako nešto.

Unutrašnjost je, slobodno možemo da kažemo, vrlo luksuzna. Evidentno je da je posvećena velika pažnja svakoj sitnici i detalju.

U poređenju sa prethodnom generacijom, razlika je ogromna u korist nove B klase. Istina, kompletna auto-industrija je ozbiljno odmakla u standardima, ali Mercedes je prevazišao mnoge konkurente.

Dakle, kvalitetni detalji, plus luksuz. Pre svega, alkantara je ne samo na sedištima, nego i u tapacirunzima vrata.

Gornji deo tapacirunga je od proštepane eko-kože, a dobar deo dugmića i tastera je obložen aluminijumom, što je rezervisano samo za najprestižnije modele.

To se odnosi i na tastere na volanu, koji se često koriste i konstantno ste svesni kvaliteta.

Ambijentalno osvetljenje se podrazumeva, a posebno nam je prijalo to što je izvedeno tako da se stvaraju specifični efekti, na primer, sa skrivenim izvorom svetla u ventilacionim otvorima.

Za dobru atmosferu brine se i panoramski krov iz dva dela, bez mogućnosti otvaranja.

Za pogon je zaduženo nekoliko motora, takođe pozajmljenih sa A klase. Među njima je i potpuno novi 1.3 turbo-benzinac, koji se proizvodi u raznim nivoima snage.

Oznaka B 200 nam govori da je pod haubom najsnažnija varijanta, od 163 konjske snage.

Moramo da priznamo da nas je obradovala činjenica da je uvoznik Mercedesa, kompanija Star Import, registrovala baš ovu verziju.

Verujemo da i dalje ima mnogo onih koji su nepoverljivi prema relativno maloj zapremini, pa smo želeli da utvrdimo da li ima mesta predrasudama.

Test primerak ima sedmostepeni automatizovani DCT menjač sa dve lamele.

Ovakvi menjači dosta olakšavaju posao vozačima, posebno onima koji možda nemaju "sluha" za pravovremenu promenu brzina.

Novi benzinci su izuzetno elastični i nije potrebno "vrteti" ih da bi snažnije povukli. Upravo iz tog razloga nam je delovalo da menjač zadržava nešto više obrtaje u "komfort" modu, koji je inače podrazumevan prilikom startovanja motora.

Kod nekih drugih proizvođača takav sistem rada bi bio rezervisan za "sport" režim. Ali, ne i kod Mercedesa.

Očigledno je da su inženjeri bili vrlo ambiciozni i strogi, pa su od mašine zahtevali trenutnu reakciju na komandu gasa.

Iako vrlo retko aktiviramo "eko" mod na test automobilima, kod B klase smo pomislili da bi to možda bila dobra ideja.

Ispostavilo se da snaga motora uopšte nije smanjena, što je inače najčešći slučaj sa ovim režimom.

Jedina promena se odnosi na menjač; brzine se mnogo ranije menjaju i vrlo prijatno slažu jedna na drugu, pa je pri sedamdesetak na sat Mercedes već u sedmoj brzini.

Naše poverenje u raspoloživost maksimalnog obrtnog momenta i elastičnost se pokazalo opravdanim, tako da nismo imali nikakve probleme sa elastičnošću u gradskoj vožnji, čak ni prilikom prestrojavanja.

Motor je pokazao odlučnost da snažno povuče u svakom trenutku, čak nam se učinilo da je menjač brži u "razmišljanju" i donošenju odluke o odgovarajućoj brzini u "eko" nego u "komfort" modu.

Zanimljivi trenuci tek dolaze. Šta ako poželite maksimalne performanse? Iz potrebe ili iz čiste zabave.

Čak nije potrebno da angažujete "kik-daun", B klasa će vas ozbiljno zakucati za sedište i to tako da će većina saputnika ostati u neverici da se pod haubom nalazi motor od 1.300 kubika.

Naravno, isprobavanje "sport" moda je obavezno.

Ovde menjač drži motor na dosta višim obrtajima u cilju još brže reakcije na komandu gasa, bez i najmanjeg čekanja i neprijatnog iznenađenja.

Dok "eko" režim brzine menja na niskih 1800 obrtaja tako da padnu i na 1100, "sport" na snažnije stiskanje gasa to radi na preko 4500.

Nismo očekivali sportski karakter od ovakve mašine u skoro tonu i po teškom automobilu, ali ispostavilo se da ume dobro da zabavi i eliminiše stres prilikom preticanja.

Takođe, sumnjali smo da će preko 130 km/h početi da se oseća nedostatak snage, međutim, pokazalo se da je Mercedes B 200 i tada spreman za solidna međuubrzanja.

Uz sve to, na auto-putu je vrlo stabilan, uz nešto povišen šum strujanja vazduha.

Nova B klasa ima nešto mekše podešeno ogibljenje, dok je upravljač prilično direktan.

Omogućava i neke manevre koji bi u slučaju SUV-a bili prilično neprijatni i to je ono sa čim se B klasa ističe.

Sa druge strane, treba biti oprezan, na primer, prilikom silaska sa ivičnjaka, s obzirom da je auto dosta nizak.

Treća generacija Mercedesovog MPV modela i dalje predstavlja zanimljiv kompromis u pogledu prostora i voznih karakteristika, kao malo koji automobil na tržištu.

Sa najnovijim momentima u pogledu luksuza i haj-tek rešenja, zadaje domaći zadatak ne samo direktnim konkurentima, već i svim drugim pripadnicima C segmenta.

Cena od 25.704 evra

Uvoznik Mercedesa za našu zemlju, kompanija Star Import, obezbedila je povoljne cene za B klasu.

Tako testirani B 200 sa motorom od 163 KS ima početnu cenu od 28.450 evra, dok je najjeftiniji B 160 sa motorom iste zapremine ali sa 109 KS. Njegova cena je 25.704 evra.

Cene dizelaša startuju od 30.312 evra, koliko košta B 200 d sa novim 2.0 turbo-dizelom u najslabijoj verziji od 150 konjskih snaga.

Modeli A i B klasa su imale čast da budu prvi Mercedesi koji su dobili MBUX (Mercedes-Benz User Experience) multimedijalni sistem.

On omogućava da glasom obavite mnogo toga što biste inače morali preko tastera ili ulaskom u meni.

Dovoljno je da izgovorite "hej Mercedes" i auto će vas pitati šta može da učini za vas.

Možete da mu naredite (na engleskom jeziku) da uključi "klimu", da podesi odgovarajuću temperaturu, da zatvori krovnu rolo-zavesu, ili da ga pitate kakvo je vreme na određenoj lokaciji.

Da, testirani primerak je jedan od prvih automobila u Srbiji koji je povezan na internet, tako da možete da dobijete mnoge informacije koje su dostupne samo onlajn. Usput, lepo se isćaskate sa automobilom, kako bi putovanje prošlo zabavnije.

Na primer, možete da ga zamolite da vam ispriča vic. Odgovori su više nego zanimljivi…

Mercedes je osmislio specijalan program kinetike sedišta koji omogućava mala pomeranja svih elemenata u cilju relaksacije tela tokom vožnje.

Tako se neće desiti da se ukočite jer ste bili u jednom istom položaju duže vreme.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Mercedes Benz

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mercedes B 200 na testu Auto magazina

Izvor: AutoBlog, 06.Okt.2020

Dok većina proizvođača odustaje od MPV modela, Mercedes je odlučio da u svom proizvodnom programu zadrži ovu specifičnu alternativu SUV modelima. Nova B klasa itekako ima šta da pokaže Mercedes B klase, sada već u trećoj generaciji, kupcima nudi prostranost i visoko sedenje kao u krosoveru,...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.