Red Bul uložio protest na Mercedesov DAS sistem

Izvor: Sportske.net, 04.Jul.2020, 00:00

Red Bul uložio protest na Mercedesov DAS sistem

Ekipa Red Bul uložila je danas protest na Mercedesov DAS sistem, uoči početka šampionata Formule 1 u Austriji.

Vozači Mercedesa aktuelni šampion Luis Hamilton i Valteri Botas koristili su na današnjim treninzima DAS sistem, koji omogućava vozačima da povlačenjem volana napred ili nazad menjaju ugao i nagib prednjih točkova u odnosu na stazu.

Mercedes je DAS sistem imao i na predsezonskim testiranjima u februaru, kada je tehnički direktor Džejms Alison >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << rekao da je ta inovacija u skladu sa propisima i da je za nju znala Medjunarodna automobilska federacija (FIA). FIA je dozvolila DAS za ovu godinu, ali ne i za 2021.

Red Bul je naveo da su prekršena odredjena tehnička pravila Formule 1.

Iako je nejasno da li DAS daje veliku prednost Mercedesovim vozačima, zakonitost tog sistema je dovedena u pitanje i izazvala je veliko interesovanje na predsezonskim testiranjima, preneo je Skaj.

Hamilton i Botas su danas bili najbrži na prva dva treninga u Austriji.

Red Bul je planirao da se žali i pre trke u Australiji, kojom je trebalo da počne prvenstvo 15. marta, ali je zbog pandemije pomereno na 5. jul.

Kako se navodi na sajtu Formule 1, ako redari procene da nije dozvoljen sistem, Mercedes mora da ga ukloni, ali ako odluče suprotno, šestostruki uzastopni šampion će nastaviti da ga koristi.

Ostale ekipa posle toga mogu da odluče da li će dodati svoje verziju u svoje bolide, a Horner je nagovestio da bi Red Bul to mogao da učini. Odluka će biti doneta u subotu pre podne.
Pogledaj vesti o: Mercedes Benz

Nastavak na Sportske.net...






Povezane vesti

Odbijena Red Bulova žalba protiv Mercedesa

Izvor: AutoBlog, 04.Jul.2020

Kako prenosi Sport Klub, Red Bul je uložio zvaničnu žalbu Svetskoj automobilskoj federaciji pred prvu trku u sezoni Formule 1 zbog dvoosnog sistema upravljanja koji su koristili vozači Mercedesa. Mercedes je na prvim treninzima pred nedeljnu Veliku nagradu Austrije, prvu trku u sezoni Formule 1,...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.