Prodaje se Hitlerov mercedes

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2018, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaje se Hitlerov mercedes

Aukcijska kuća iz Arizone ponudiće 17. januara za prodaju mercedesa u kojem se vozio Adolf Hitler, a aukcionar iako svestan škakljivosti ponude predmet opisuje kao "istorijski najvažniji automobil koji je ikad bio ponuđen na javnoj aukciji", prenosi Dojče vele.

Kao bivši vlasnik mercedesa upisan je "vođa i kancelar Rajha" Adolf Hitler.

Istorija automobila registarskih oznaka 1A 148461 je precizno zabeležena, prenosi Dojče vele i dodaje da je Hitlerov vozač, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potpukovnik Š Erih Kempka, lično naručio automobil koji je bio isporučen nekoliko meseci pre početka Drugog svetskog rata u julu 1939. godine.

Mercedes 770 K, "veliki mercedes", je dug šest metara, ima mesta za osam putnika, osmocilindrični motor sa 7,7 litara obima cilindara koji je pomoću kompresora ostvarivao 230 KS i postizao brzinu do 160 kilometara na sat.

Samo 88 komada vozila ove serije je između 1938. i 1943.

godine izišlo iz pogona u Zindelfingenu, a naručioci su bili japanski car Hirohito, norveški kralj Hakon VII, španski diktator Franko i papa Pije XII.

Hitlerovo vozilo je, naravno, imalo i nekoliko "dodataka":

neprobojno staklo debljine 40 mm, karoserija je pojačana oklopnim čelikom.

To pomalo začuđuje jer se radi o kabrioletu u kojem se Hitler uglavnom vozio stojeći tokom parada, a oklop je samo povećao težinu vozila na pet tona što je opet povećalo potrošnju na 38 litara na 100 kilometara, prenosi DW.

Hitleru je ovaj mercedes služio kao glavno paradno vozilo, a u njemu je 1940. godine ušao u Pariz slaveći pobedu nad Francuskom, a nekoliko puta se sa Muslinijem provozao Minhenom.

Pred kraj rata automobil su zaplenile američke snage u Francuskoj koje nisu znale kome ovo vozilo zapravo pripada, a potom dolazi u vlasništvo jednog Belgijanca koji ga prodaje u SAD, posle čega vozilo opet menja vlasnika i vraća se u Evropu.

Kome ovaj Mercedes sada pripada, aukcijska kuća ne želi da oda.

Hitlerov mercedes je u svakom slučaju bio jedan od propagandnih instrumenata nacista i zato se postavlja pitanje da li sme da bude ponuđen na aukciji jer, na kraju krajeva, u pogrešnim rukama može da postane kultni objekat za poštovaoce jednog zločinačkog režima, ukazuje Dojče vele.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.