Policajac radio za Peconija više od šest godina

Izvor: Blic, 12.Jun.2010, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajac radio za Peconija više od šest godina

Beograd - Policajac Bojan Smiljković (29), koji je juče osumnjičen za pokušaj ubistva zaštićenog svedoka Ljubiše Buhe Čumeta, još je 2004. godine procesuiran zbog obezbeđivanja Predraga Rankovića Peconija, van radnog vremena. Protiv njega je podnošena krivična prijava zbog teških povreda radnih dužnosti, ali je uprkos tome uspeo da ostane na poslu.

Ranković, u čijem je obezbeđenju bio Smiljković kada je u sredu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << autoputu kod "Arene" ispalio hitac u Čumetov "mercedes", pušten je juče iz policijskog pritvora.

- Protiv Rankovića nije podneta krivična prijava. On, kao i još dvojica pripadnika njegovog obezbeđenja, koji su imali dozvole za nošenje oružja, pušteni su na slobodu. Utvrđeno je da Ranković nije bio u vozilu iz kog je pucano na Čumeta, tako da nije bilo osnova da se protiv njega podnese prijava - kaže za "Blic" izvor iz beogradske policije.

U momentu kada su oko podne Ranković i dvojica pripadnika njegovog obezbeđenja pušteni iz pritvora, osumnjičeni Smiljković je priveden istražnom sudiji. U istrazi je utvrđeno i da je on 2004. godine, sa dvojicom policajaca Goranom Grujičićem i Aleksandrom Pavlovićem, bio zaustavljen na Bulevaru kralja Aleksandra u koloni vozila koja je pratila Rankovića. Sa njima je bio i bivši policajac Goran Bešević. Grujičić i Pavlović su se tada kolegama iz Interventne jedinice, koja je zaustavila kolonu Rankovićevih vozila, predstavili kao policajci, dok je sada osumnjičeni Smiljković samo pokazao službenu značku i odbio da kaže kako se zove i gde radi.

Svi su tada privedeni, protiv policajaca je pokrenut disciplinski postupak i oni su suspendovani s posla. Za sada nije poznato kako je on vraćen na posao.

- Smiljković je rodom iz Kruševca, gde je kratko radio u dežurnoj službi, a zatim se ubacio u Brigadu beogradske policije, gde je uglavnom bio na bolovanju - nezvanično pričaju kolege osumnjičenog policajca. Oni navode i da se među njima znalo da Smiljković radi kod Peconija.

- Niko nije bio iznenađen kada je on priveden sa Rankovićem i ostalim momcima iz obezbeđenja, ali nismo verovali da je on pucao u Čumetov "mercedes". On to prvo nije priznao, ali je parafinska rukavica kod njega utvrdila prisustvo barutnih čestica, što je i osnovni dokaz krivične prijave - kaže izvor "Blica", i navodi da će Smiljković ponovo biti suspendovan s posla i da će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je juče da sukob obezbeđenja Buhe i Rankovića, uz pucanje iz pištolja, "ne mora da znači da je taj događaj slučajan".

- Stvar je pravosuđa i policije da utvrdi šta je suština - rekao je Veljović i naveo da je neophodno doneti zakon o fizičko-tehničkom obezbeđenju.

- Dok se ne donese zakon, mi ćemo imati ovakvih problema. Situacija u zemlji, ekonomska kriza, uslovljava da pojedini aktivni pripadnici policije i vojske posle radnog vremena odlaze u obezbeđenje ovakvih biznismena- rekao je Veljović.

I podoficir priveden

Sudiji je priveden i četvrti pripadnik Rankovićevog obezbeđenja, podoficir Vojske Srbije, koji je posle incidenta zatečen sa oružjem za koje nema dozvolu - kaže izvor „Blica".

BOGATSTVA LJUBIŠE BUHE I PREDRAGA RANKOVIĆA

Nekadašnji saradnici surčinski autolimar Ljubiša Buha Čume (47) i Novobeograđanin Predrag Ranković Peconi (47) krenuli su različitim putevima sredinom devedesetih. Buha je prošao put od vođe kriminalne organizacije do prvog svedoka saradnika u Srbiji, a Ranković je dospeo na listu najbogatijih ljudi istočne Evrope. Ni jedan ni drugi nisu napuštali rodni kraj, Buha je i dalje u Surčinu, a Ranković u Novom Beogradu.

Ljubiša Buha

Ime Ljubiše Buhe postalo je sinonim za asfaltiranje puteva od kada je 6. oktobra 2000, na suprugino ime, otvorio preduzeće „Difens roud" koje je radilo do 21. decembra 2002, kad su ga u vazduh digli pripadnici zemunskog klana i JSO. Šteta je procenjena na 8,3 miliona evra. Zbog statusa svedoka saradnika Buhina imovina nije ispitivana, iako je bio označen kao vođa surčinskog klana. Ima ergelu rasnih kolja, koji učestvuju u trkama zemalja u okruženju. U juna 2009. ponovo je, ali na svoje ime i za 250 evra registrovao preduzeće „Difens hi-tec road" za izgradnju saobraćajnica, aerodromskih pista i sportskih terena i spoljnotrgovinski promet. Iz Nemačke je naručio najsavremeniju mašinu za reciklažu puteva hladnom metodom „virgen 4200". Preko zagrebačkog preduzeća „Hidro­elektrom" borio se za posao na izgradnji dela severnog kraka koridora 10, a povezivan je i sa preduzećem „Vojput". Iznošene se sumnje u medijima da koristi poznanstva u „Putevima Srbije" za dobijanje poslova, ali je on to negirao.

- Rečeno je više puta u sudu, a i ja to ponavljam, slobodan sam čovek sve dok se bavim legalnim poslovima. A ako se bavim kriminalom - odgovaraću. Samo, pitanje je, ako mi se ne dozvoljavaju legalni poslovi, čime da se bavim - rekao je Buha za „Blic" kada je pitan za izgradnju koridora 10. Njegovo ime bilo je vezivano za ovu najznačajniju saobraćajnicu i kada se otkrilo da je on jedan od vlasnika zemljišta preko koga će proći put.

Predrag Ranković

Vlasnik kompanije „Invej" koja je pobedila na mnogobrojnim tenderima za privatizacije nikada nije procesuiran, iako se njegovo ime nalazilo u Beloj knjizi o kriminalnim organizacijama. Hapšen je u „Sablji", ali protiv njega nije poveden postupak. Poljski magazin „Vprost" je Rankovića 2009. stavio na 93. mesto 100 najbogatijih Evropljana sa Istoka. Bio je i najbolje kotiran među srpskim biznismenima i u 2008. na listi koju je sačinio Republički zavod za razvoj. Profit njegovih firmi te godine bio je viši od 35 miliona evra. Postao je poznat po fabrici cigareta „Monus" čiji je kapital 670.000 evra. „Invej" je marta 2005. postao vlasnik fabrika kućne hemije „Albus" iz Novog Sada, vredne osam miliona evra, fabrike „Milan Blagojević" iz Smedereva, „Medele" iz Vrbasa. Ranković je i vlasnik „Rubina" iz Kruševca i „Vitala" iz Vrbasa, sa kapitalom od 65 miliona evra. „Invej" je 2007. preuzeo i ugostiteljsko društvo „Stari grad" i „Luku Pančevo". Imperiju je zaokružio kupovinom TV „Košave", sa kapitalom od 90.000 evra.
Pogledaj vesti o: Mercedes Benz

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.