Pjongjang proizvodi svoje automobile, ali vođa voli Mercedes

Izvor: N1 televizija, 08.Okt.2017, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongjang proizvodi svoje automobile, ali vođa voli Mercedes

Dok je svet na ivici nuklearnog rata između SAD-a i Severne Koreje, u vremenu kad ne testira nuklearne bombe i preti celom svetu, "vrhovni vođa" Kim Džong Un najviše voli da se vozi u Mercedesu.

Kao što SAD ima Ford, Nemačka Folksvagen i Japan Tojotu, tako i Severna Koreja ima Pyeonghwa Motors.

Ova kompanija pod režimom diktatorske vlade svake godine proizvodi vrlo mali broj civilnih automobila u svom sedištu u gradu Nampo, koji je luka na zapadnoj obali Severne >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Koreje. U jednom jedinom postojećem prodajnom salonu u Pjongjangu posetioci mogu da razgledaju, isprobaju i kupe automobile. Trenutna ponuda Pyeonghwa Motorsa nudi 25 različitih modela vozila, od kojih poneki izgledaju kao jeftine kopije evropskih automobila.

Autoindustrija Severne Koreje jedan je od važnih ogranaka nacionalne ekonomije, s puno manjim kapacitetima nego u Južnoj Koreji. Razlog tome je što je celokupna autoindustrija podređena diktatorskom režimu, odnosno Narodnoj vojsci.

Iako Severna Koreja ima kapacitete da proizvodi između 40 i 50 hiljada automobila godišnje, ali poslednjih godina uz sankcije i ekonomsku krizu ta brojka je pala na svega nekoliko hiljada. Više od polovine proizvodnje vozila bazira se na vojna vozila, autobuse, trolejbuse i tramvaje, dok se vrlo mali udeo odnosi na civilne automobile. Ulice su često potpuno prazne, jer automobili su i dalje većini stanovnika nedostižni luksuz.

Izvor: YT

Severna Koreja nije član nikakvih međunarodnih organizacija proizvođača automobila ili bilo kakvih industrijskih komiteta UN-a, tako da su dostupne informacije ostatku sveta vrlo ograničene. Početak tamošnje autoindustrije bio je u sovjetskoj eri, kada je Severna Koreja započela proizvodnju vozila po SSSR-ovoj licenci. Sovjetski Savez snabdevao je Korejce s pomoći u izgradnji fabrika, koje su bile opremljene sovjetskom tehnologijom. Prva proizvedena vozila bile su replike ruskih GAZ vozila.

U moderno doba, Severna Koreja je kupila mnoge automobile svetskih marki poput Mercedesa, Nisana, Džipa, Honde i drugih i kopirala ih u fabrici Pyeonghwa Motors. Takođe, svoje "domaće" automobile uspešno izvozi u Vijetnam.

S potpuno druge strane siromaštva, izolacije i zabrana stoji čelnik države Kim Džong Un, koji na privatnom računu navodno ima 5 milijardi američkih dolara. Dok njegov narod gladuje, Kim godišnje potroši oko 600 miliona dolara na razni luksuz, uključujući automobile, skupoceni alkohol, cigarete i ostalo, prenosi 24 sata.

U službenim udžbenicima u severnokorejskim školama navodi se se da je Kim Džong Un već sa tri godine naučio da vozi automobil. Ali, nepobitna istina je da Kim poseduje impresivan vozni park. MSN navodi da je "vrhovni vođa" vlasnik preko 100 skupocenih automobila.

Najdraži mu je brend Mercedes, u čijim je luksuznim automobilima viđen mnogo puta. Takođe, poznato je da je Kim vlasnik blindiranog i posebno rađenog Mercedesa S600 Pullman čija se cena, s obzirom na opremu, procenuje na 1,7 miliona dolara. Iako UN-ove zabrane jasno navode da Severna Koreja striktno ne sme da uvozi ikakvu luksuznu robu, diktatorska vlada ipak uspeva da snabde svog lidera čime god poželi.
Pogledaj vesti o: Mercedes Benz

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.