Ovde „golf“ izgleda zastarelo!

Izvor: Blic, 01.Jun.2011, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovde „golf“ izgleda zastarelo!

Svakom ko prvi put vidi „mercedes koncept A-klase“ oteće se uzdah kao da se u Luvru našao pred zadivljujućim umetničkim delom. Da, novi mali mercedes je pravi lepotan. Međutim, u konceptu ćete otkriti malo od „folksvagen široka“ i „BMW-a serije 1“, ali ne i najsitniji detalj aktuelne „A-klase“.

U pitanju su najradikalnije promene u dizajnu na koje se Mercedes ikada odlučio i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zato je za očekivati da nema dodirnih tačaka sa današnjim modelom. Koncept je prepun modernih, uzbudljivih formi pred kojima potencijalni kupci ne mogu da ostanu ravnodušni.

Takođe, nismo mogli da izdržimo, a da se ne upitamo da li će doći do promene ravnoteže u kompaktnoj klasi? Istina, još pričamo samo o studiji nove „A-klase" i retki su oni koji znaju u kojoj će meri serijski model pratiti koncept iz Šangaja, ali ne možemo da krijemo da je Mercedes pripremio nekonvencionalnog rivala „golfu". Nema sumnje da dvojac privlači istu klijentelu i zato smo ispitali njihove sličnosti.

Oba automobila su dugačka između 4,2 i 4,3 metra, imaju četvorocilindrične motore pod haubom i koriste turbo-punjače i direktno ubrizgavanje. U „golfu" je spakovan 1,4-litarski TSI sa 160 konjskih snaga, dok će novu „A-klasu" pokretati novi dvolitraš koji razvija 210 „konja". Sa menjačem sa duplim kvačilom i pogonom na prednje točkove, nova „A-klasa" će biti brža i stabilnija u prolazima kroz krivine od prethodne generacije, a verovatno i doskoro neprikosnovenog „golfa GTI".

Ali, brzina je kod mercedesa na dalekom drugom mestu - naravno, posle bezbednosti. Nova „A-klasa" će biti prvo kompaktni automobil koji će dobiti sistem sa radarom za upozorenje na mogući sudar i naletanje na pešaka ili biciklistu. Sistem će preduhitriti vozača i aktiviraće kočnicu kako bi se nesreća

izbegla. Kako bi išao u korak s vremenom, „mercedes A-klase" imaće i integrisani smartfon.

Naravno, neće se baš sve naći u serijskoj verziji nove „A-klase" i međuprostor između koncepta i modela za ulicu je polje u kojem „golf" mora da sakuplja pobedničke bodove. „Golf" je za 37 godina od lansiranja stekao vernu publiku koja se ni za sjajnu srebrnu zvezdu na haubi neće odreći svoje prve ljubavi. Važnu ulogu odigraće i cena, jer Mercedes mora dvaput da izmeri pre nego što iseče.

Bez obzira na sve, Mercedesov koncept je učinio da „golf" izgleda zastarelo. Kakav će biti odgovor iz Folksvagena?!

ZAKLJUČAK

Moraćemo da sačekamo još četiri-pet meseci pre nego što saznamo kako će stvarno izgledati novi „mercedes A-klase". Ako neko oseti nostalgiju za starom „A-klasom", postoji rešenje - neka se okrene „B-klasi". Istina, i „B-klasa" je redizajnirana, ali je zadržala svoje principe - praktičnost, korisnost i iskrenost prema kupcu.
Pogledaj vesti o: BMW

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.