Izvor: RTS, 15.Sep.2022, 11:18

Na Gradini otkriveno zlato vredno više od pola miliona evra u punom rezervoaru

Zajedničkim radom carinskih i policijskih službenika, na prelazu Gradina sprečen je pokušaj da u punom rezervoaru jednog automobila bude prokrijumčareno skoro 11 kilograma zlata, čija je vrednost procenjena na preko pola miliona evra. Zbog sumnje da je izvršio krivično delo krijumčarenje uhapšen nemački državljanin A. T. (54).
Prekršaj je otkriven juče kada je na ulazu u zemlju za kontrolu izdvojen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mercedes strane registracije, kojim su iz Turske ka Nemačkoj putovala dvojica stranih državljana.

Na uobičajeno pitanje o robi za prijavljivanje, putnici su odgovorili da sem ličnog prtljaga nemaju ništa drugo, saopštila je Uprava carina.
Već na početku pregleda u prtljažniku automobila pronađen je plastični kanister sa naftom i crevo za pretakanje, a osim toga i jedna kesa sa aparatom i folijom za vakumiranje, makazama, kanapom i selotejp trakom.
Sve je to bio dovoljan razlog za sumnju i nastavak pregleda u za to specijalno predviđenom prostoru namenjenom detaljnom pregledu i pretresu vozila.
Nakon što je podignuto zadnje sedište i skinut poklopac rezervoara za gorivo, uočeno je da je plovak u njemu potpuno čist, a fabrička boja na tom delu motora ogrebana.
Tada je specijalnim uređajem za kontrolu teško dostupnih šupljina izvršen pregled unutrašnjosti rezervoara, kada su uočene nepravilnosti koje su ukazivale na to da u njemu pored nafte ima još nečega, navode u Upravi carina.
Na pitanje šta se pored goriva nalazi u rezervoaru, vozač je uporno tvrdio da je unutra samo gorivo, međutim kada je video da granični službenici neće odustati od dalje kontrole, priznao je da je unutra sakrio oko osam kilograma zlata.
Uz pomoć vakum pumpe iz rezervoara je izvučena tečnost, a nakon skidanja plovka unutra su pronađeni paketići vakumirani folijom i uvezani kanapom, koji su prethodno otkriveni u prtljažniku automobila.
Granični službenici su o otkrivenom prekršaju obavestili tužioca i Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije MUP Niš i izvadili ukupno 13 paketića zlata.
Merenjem je utvrđeno da se radi o 10.852 grama različitog zlatnog nakita.
Krijumčareno zlato, vozača i automobil preuzeli su u dalju nadležnost policija i tužilaštvo, dok je saputnik nastavio dalje putovanje.
U međuvremenu, MUP je saopštio da je uhpšen nemački državljanin A. T. (54) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo krijumčarenje.  Njemu je određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden Posebnom odeljenju za suzbijanje Višeg javnog tužilastva u Nišu.  
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skoro 11 kilograma zlata krijumčario u rezervoaru automobila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2022

Zajedničkim radom carinskih i policijskih službenika na prelazu Gradina sprečen je pokušaj da u punom rezervoaru jednog automobila bude prokrijumčareno skoro 11 kilograma zlata, čija je vrednost procenjena na preko pola miliona evra. MUP je potvrdio da na graničnom prelazu Gradina uhapšen nemački...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.