Mračna strana surfovanja na velikim talasima - samouništenje i preživljavanje

Izvor: B92, 02.Maj.2020, 20:33

Mračna strana surfovanja na velikim talasima - samouništenje i preživljavanje

Mercedes Majdana je na putu samouništenja jurila sve veće i veće talase. Ovo je priča kako je preživela.

"Moj muž je povikao: 'Tebe nije briga ako umreš, ako ostaviš mene i tvoju majku!' Uzvratila sam: 'Nije. Ja samo želim da živim svoje snove.'"

Mercedes Majdana je postala opsednuta velikim talasima. To ju je uzbuđivalo. Kad god bi išla da surfuje, sve bi više rizikovala. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sve dok, jednog dana, stvari nisu pošle naopako.

Majdana je 12. marta 2014. godine učestvovala u svetskom takmičenju Nelskot Rif vejv klasik, koje se održavalo na obali Oregona, u SAD.

"Uhvatio me je talas visok deset metara i prosto sam se ukočila", kaže ona. "Potopio me je, a daska me je udarila u čelo."

Majdanu su spasli, ali je imala teško krvarenje. Kada je izvučena na obalu, odvezli su je u bolnicu. Lekar je spojio lepkom rez iznad njenog oka.

Rekao je da ima "blagi potres mozga, ništa zabrinjavajuće", i otpustio je.

Ali Majdana je znala da nešto nije kako treba.

Majdanu, koja ima 38 godina, sada više ne uzbuđuje previše toga, ali to joj ne smeta. Radi kao stilista.

"Polako navikavam mozak na to da bude srećan i zadovoljan sadržajem jednostavnog života, bez velikih uspona i padova i naleta adrenalina, koji su bili veoma zabavni, ali se za njih plaća ogromna emocionalna i fizička cena.

"Uzbuđenje najsličnije tome dobijam svirajući bas gitaru. Nisam je svirala 15 godina, pošto sam se posvetila surfovanju, ali dok sam se borila sa depresijom, često me je mučila nesanica, pa sam počela da sviram bas noću, da prekratim vreme. Volim to da radim."

Majdana i dalje surfuje. Ali drži se manjih talasa, što je nešto u šta nikad ne bi poverovala pre nesreće.

"Smatrala sam da bez surfovanja ostajem bez identiteta", kaže ona. "Nisam znala ko sam ako nisam surferka na velikim talasima, što je zaista tužno.

"Sada otkrivam da sam ljudsko biće sa raznim kvalitetima. Sve je u tome da se okružite ljudima koji vas vole i radite ono što vas usrećuje."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mračna strana surfovanja na velikim talasima - samouništenje i preživljavanje

Izvor: Radio 021, 02.Maj.2020

Mercedes Majdana je na putu samouništenja jurila sve veće i veće talase. Ovo je priča kako je preživela...„Moj muž je povikao: 'Tebe nije briga ako umreš, ako ostaviš mene i tvoju majku!' Uzvratila sam: 'Nije. Ja samo želim da živim svoje snove.'"..Mercedes Majdana je postala opsednuta velikim...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.