Mercedesova poslovna limuzina koja je pomerila standarde slavi 25. rođendan FOTO

Izvor: B92, 07.Avg.2020, 09:44

Mercedesova poslovna limuzina koja je pomerila standarde slavi 25. rođendan FOTO

U junu 1995. godine javnost je prvi put upoznala Mercedesov novitet koji je svojom hrabrom dizajnerskom pojavom iskočio iz uniformnosti tržišnih tendencija.

U pitanju je Mercedes serije W210 koji je praktično bio prvi novi model službeno etiketiran kao E klasa u programu nemačke kompanije (prethodno je restilizovani W124 tokom poslednje dve godine prodaje nosio istu oznaku, ali je to bio stari model iz sredine osamdesetih).

Najupečatljiviji stilski detalj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nove E klase bila su četiri prednja fara u eliptičnoj formi.

Treba napomenuti da je u ovom slučaju Mercedes odlučio E klasu ponuditi kao limuzinu i karavan (T model).

Auto je tradicionalno nudio i inovativna tehnička rešenja, kojih je u ovom slučaju bilo više od trideset.

Glavni noviteti bili su ETS (Electronic Traction System), dizel motor sa direktnim ubrizgavanjem, sa turbo punjačem i "intercoolerom", nova generacija 4Matic stalnog pogona na sve točkove, prvi u svetu ugrađeni graničnik sile zatezanja sigurnosnog pojasa, te na kraju uvođenje u program "common rail" sistema ubrizgavanja goriva kod dizel motora.

Optimizacija strukture karoserije sa velikim zonama deformacije, uz vazdušne jastuke nove generacije (prvi put u ponudi bočni) zaslužni su za činjenicu da je prva E klasa bila među najbezbednijim automobilima u klasi.

E klasa linije W210 ispunjavala je tržište emocijama sve do 2002. godine i zadržala je slavu prethodnika činjenicom da je to bio najprodavaniji automobil u svojoj klasi na svetu.

Proizvedeno je ukupno 1.374.199 limuzina i 279.238 karavana.
Pogledaj vesti o: Mercedes Benz

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.