Mercedes razvio LED svetla nove generacije

Izvor: Nacionalna klasa, 17.Nov.2014, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mercedes razvio LED svetla nove generacije

Mercedes-Benz je nedavno predstavio MULTIBEAM LED svetla koja će imati premijeru u CLS klasi za 2015. godinu. Novi sistem koristi 24 individualne LED diode za kreiranje svetlosnog snopa koji može biti elektronski kontrolisan.

Precizna kontrola snopa omogućava distribuciju svetlosti iz pojedinih delova lampe, čime se postiže maksimalna fokusiranost osvetljenja. Sistem koristi kameru postavljenu iza vetrobrana i četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << kontrolne jedinice, koje podešavaju svetlosni snop do 100 puta u sekundi.

Mercedes je saopštio da je ova tehnologija toliko pametna da može da reaguje na automobil koji dolazi iz suprotnog pravca, preusmeri deo svetlosnog snopa i ne dozvoli da vozač drugog automobila bude zaslepljen.

Gigant iz Štutgarta želi da unapredi ovu tehnologiju dodavanjem još svetlosnih dioda. Mercedes navodi da su ovakva prednja svetla kao digitalne kamere, odnosno da više tačaka svetlosti, ili piksela, donosi bolji kvalitet. Mercedes već radi na MULTIBEAM jedinici sa 84 pojedinačne LED diode. Veći broj pojedinačnih jedinica omogućava precizniju kontrolu, do tačke kada će ona postati digitalizovana, čime će se izbeći potreba ugradnje mehaničkih komponenti za fizičko repozicioniranje elemenata osvetljenja.

Mercedes planira da lansira i High Range LED svetlosnu tehnologiju, koja može da osvetli distancu do 600 metara ispred vozila. Kompanija tvrdi da to može da postigne sa LED elementima koji su mnogo jeftiniji od cene laserskog osvetljenja koje razvija suparnički BMW.

Mercedes nije precizirao kada će se ova tehnologija naći na tržištu.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.