Mercedes preuzima Ikarbus!

Izvor: Kurir, 20.Avg.2013, 07:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mercedes preuzima Ikarbus!

Predstavnici nemačkog koncerna razgovarali s prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem o strateškom partnerstvu sa srpskom fabrikom autobusa

BEOGRAD - Do kraja godine potpisivanje ugovora?!

Kompanija „Mercedes“, svetski broj jedan u auto-industriji, zainteresovana je za stratešku saradnju sa srpskim proizvođačem autobusa „Ikarbus“, ekskluzivno saznaje Kurir.

Kako saznajemo, predstavnici ovog čuvenog proizvođača >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << automobila posetili su juče Beograd i u Vladi Srbije razgovarali o mogućnostima strateške saradnje u „Ikarbusu“.

Usaglašeni detalji

- Na inicijativu predstavnika „Mercedesa“, ta kompanija je sa „Ikarbusom“ prethodnih meseci pregovarala o mogućem strateškom partnerstvu. Svi detalji saradnje između te dve kompanije su usaglašeni, pa su predstavnici „Mercedesa“ juče u Vladi Srbije s potpredsednikom Aleksandrom Vučićem finiširali pregovore kako bi Srbija dobila što bolje uslove za zajedničku saradnju. Do kraja godine trebalo bi da bude potpisan i ugovor o strateškom partnerstvu - kaže izvor Kurira i iznosi detalje strateškog partnerstva.

- „Mercedes“ i „Ikarbus“ bi zajednički proizvodili autobuse, koji bi bili na „Mercedesovoj“ samohodnoj šasiji, a „Ikarbus“ bi radio nadogradnju. „Mercedes“ je ponudio obuku domaćih kadrova, kao i pomoć u prodaji autobusa na strana tržišta - kaže naš sagovornik i dodaje da je za sada dogovoreno strateško partnerstvo, koje bi za nekoliko godina moglo da rezultira prodajom državnog dela akcija ovom svetskom gigantu u auto-industriji.

Značajno za „Ikarbus“

Da je saradnja „Ikarbusa“ sa „Mercedesom“ skoro gotov posao, Kuriru je potvrdio i generalni direktor „Ikarbusa“ Aleksandar Vićentić.

- Pregovori s „Mercedesom“ traju mesecima, i to je velika stvar za „Ikarbus“, jer ako je svetski broj jedan u auto-industriji zainteresovan za saradnju s nama, onda to znači da vredimo. „Ikarbus“ je zadovoljan što je vodeća kompanija u svetskoj auto-industriji zainteresovana za ozbiljnu saradnju s nama. Strateško partnerstvo bi bilo kruna napora zaposlenih u „Ikarbusu“ i Vlade Srbije da se „Ikarbus“, nakon raskida privatizacije 2009. godine, dovede do nivoa da sarađuje s jednom takvom firmom kao što je „Mercedes“ - kaže Vićentić i dodaje da bi pravili vrhunske autobuse po srpskim cenama.

U Vladi Srbije juče nismo uspeli da dobijemo zvaničnu informaciju o detaljima razgovora s predstavnicima „Mercedesa“.

„Mercedes“ prodao 1,34 miliona vozila u 2012.

Kompanija „Mercedes Benz“ s prodajom od 694.433 vozila u prvoj polovini 2013. oborila je rekord u proizvodnji. Ova kompanija je već dostigla rekord od preko 1,34 miliona prodatih vozila u 2012. Sedište kompanije „Mercedes-Benz“ je u Štutgartu u Nemačkoj, ali proizvodne pogone ima i u SAD, Kini, Francuskoj, Mađarskoj, Južnoj Africi, Indiji... Širom sveta, „Mercedes-Benz kars“ ima 17 proizvodnih pogona. Najvažnija tržišta ove kompanije u 2012. godini bila su Nemačka sa 20 odsto prodatih komada, ostala tržišta zapadne Evrope (24%), SAD (21%) i Kina (14%).
Pogledaj vesti o: Mercedes Benz

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.