Mercedes poboljšao prognoze

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 14:43

Mercedes poboljšao prognoze

Mercedes-Benz je povećao poslovna očekivanja za tekuću godinu, nakon što je u drugom tromesečju zabeležio rast prodaje u segmentu visokoprofitabilnih vozila te rast dobiti u diviziji dostavnih vozila.

Kompanija sada očekuje da će slobodni novčani tok u industriji biti "malo iznad" prošlogodišnjeg nivoa. Operativna dobit (EBIT) se očekuje na nivou 2022. u poređenju s prethodnom prognozom "blagog pada", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi kompanija.

Povećanim očekivanjima u ovom segmentu poslovanja je doprineo skok prodaje dostavnih vozila. Kompanija sada očekuje da će ova jedinica postići EBIT maržu od 13-15 posto, u odnosu na ranijih 11-13 posto.

Uprava nastoji sa održi marže kako bi omogućila skupi prelaz na električna vozila. Ova strategija uključuje fokus na skuplja vozila s višom maržom profita i smanjen fokus na manje profitabilne modele kao što je A-klasa. Prodaja modela s većom maržom je skočila 12 posto u drugom tromesečju, dok su ostali segmenti ispod tog nivoa u skladu s prelaskom na luksuzne modele, piše Momentum.

Prodaja električnih vozila je skočila u tromesečju za 50 posto na oko 96.000 vozila, a njihov udeo u ukupnim isporukama vozila je dostigao 18,6 posto.

Kompanija je u tromesečju zabeležila EBIT od pet milijardi evra, što je iznad očekivanja od 4,7 milijardi evra.

Kompanija je u drugom tromesečju zabeležila rast prihoda od 4,9 posto na 38,2 milijarde evra. Auto segment beleži rast prodaje od 4,6 posto, nakon što je kompanija isporučila šest posto više automobila i dostigla prodaju od oko 516.000 vozila.

Posmatrajući po regijama, američko tržište je ostvarilo rast prihoda od 12 posto, evropsko tržište je povećalo prodaju za devet posto, dok je kinesko tržište pretrpelo pad prihoda od 12 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.