Ljubav prema Mercedesu je VEČNA: Valteri Botas preuzeo Mercedes-AMG One (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2023, 22:22

Ljubav prema Mercedesu je VEČNA: Valteri Botas preuzeo Mercedes-AMG One (FOTO)

Tridesettrogodišnji finac je putem Instagrama pokazao svoj hiperautomobil s F1 motorom.

Nakon što je pet godina proveo u Mercedesu, finski vozač Formule 1 Valteri Botas je potpisao za ekipu Alfa Romeo, ali to ne znači da je otkazao naručeni Mercedes-AMG One, koji mu je konačno isporučen. Tridesettrogodišnji Botas je putem Instagrama pokazao svoj hiperautomobil s F1 motorom lakiran u prelepu nijansu plave boje s mnogo površina izloženog karbona.

Ovo nije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prvi AMG One koji je isporučen jer ih kupci preuzimaju još od januara ove godine, navodi Klix.ba. Botasov nekadašnji timski kolega Luis Hamilton je među 275 kupaca hiperautomobila, kao i nekadašnji šampion Niko Rozberg. AMG One je najbrži serijski automobil na Nirburgringu i u Monci.

Podsetimo, Project One je predstavljen kao koncept u septembru 2017. godine, a proizvodnja je počela tek u avgustu 2022. godine. Poteškoće u razvoju su odložile predstavljanje hiperautomobila, ali AMG je na kraju pronašo rešenje da 1,6 litarski V6 turbo motor radi u praznom hodu na 1.200 obr/min umesto na 5.000 obr/min kao što je slučaj s bolidom Formule 1. Ispunjavanje sve strožih propisa o emisiji gasova je takođe bilo teško.

Valtteri Bottas baru saja menerima Mercedes-AMG One miliknya!

Mobil gaib yang jadi milik Bottas ini dibalut warna biru metalik. Selain dirinya, dikabarkan Lewis Hamilton dan Nico Rosberg juga termasuk jadi salah satu calon pemilik One.

Anjayy mobil baru 😎 pic.twitter.com/RBN6ANxk3s

— Lambe Resing (@LambeResing) July 4, 2023

Reč je o osetljivom motoru koji se mora detaljno servisirati svakih 50.000 kilometara, ali jasno je da mnogi primerci neće nikada preći tu kilometražu jer se radi o automobilu koji će veći deo svog života provesti u klimatizovanoj garaži. Vrednost će mu definitivno konstantno rasti, posebno jer je iz Mercedesa saopšteno da ova kompanija više nikad neće proizvesti drumski automobil s F1 motorom.

Proizvodnja hiperautomobila s četiri električna motora i pogonom na sva četiri točka se ručno obavlja u AMG-ovom postrojenju u britanskom Koventriju, dok hibridni pogon proizvodi Mercedes-AMG High Performance Powertrains u Brigzvortu. Posebno proizvodno postrojenje je bilo neophodno, a Multimatic pomaže Mercedesu u procesu proizvodnje. Kombinovana snaga modela AMG One iznosi 1.049 KS, a motor je uparen sa sedmostepenim automatizovanim manuelnim menjačem. Hiperautomobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,9 sekundi, do 200 za 7 sekundi a do 300 km/h za 15,6 sekundi pre nego dostigne maksimalnu brzinu od 352 km/h.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.