Kineski Mercedes: Marka rezervisana za Komunističku partiju FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 01.Feb.2024, 19:59

Kineski Mercedes: Marka rezervisana za Komunističku partiju FOTO/VIDEO

Uspon kineske automobilske industrije počeo je markom Hongqi.

Reč je o prvom automobilskom brendu u zemlji, osnovanom još 1958. godine u gradu Čangčunu na severoistoku zemlje. Fabrika automobila (čije ime znači "Crvena zastava") osnovana je iz samo jednog razloga: da proizvodi vrhunska vozila za kinesku političku elitu, pa je oni i voze, slično kao što u Nemačkoj ljudi sa vlasti voze Mercedese.

Tako su se u ovoj limuzini vozili i Mao Ce Tung (poznata je vožnja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa američkom predsednikom Niksonom 1972. godine), pa kasnije Deng Sjaoping, a koristi ga i današnji kineski vođa Si Đinping.

Prvi automobili bili su kopije američkog brenda Chrysler, a kasnije su se pod značkom Hongqi prodavali elitni modeli Audija ili Lincolna, Sve se promenilo kada je kontrolu nad markom preuzeo jedan od kineskih automobilskih divova, koncern FAW (First Automobile Works).

Danas Hongqi ima dizajnersku kancelariju u MIngenu, odsek za AI u Silicujumskoj dolini, kao i šest velikih R&D centara širom Kine. Najveći od njih stvoren je kako bi privukao domaće talente u području AI, fokusirajući se na istraživanje umreženih tehnologija usmerenih prema budućnosti.

Hongqi je okupio tehničke talente iz celog sveta i uspostavio globalni tim, koji broji više od 5.000 ljudi. Paleta modela sastoji se od četiri limuzine i tri SUV-a (svi su sa konvencionalnim motorima), kao i od dva potpuno električna vozila.

Najnoviji model je limuzine, a zove se Ousado (prekinuo je dosadašnju praksu označavanja modela slovima H za limuzine, odnosno HS za SUV vozila), koji će se ovih nedelja komercijalizovati u brojnim zemljama, poput Norveške, Katara i Japana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Mercedes Benz

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.