Dajmler u gubitku 1,9 milijardi evra u drugom kvartalu

Izvor: B92, 23.Jul.2020, 14:09

Dajmler u gubitku 1,9 milijardi evra u drugom kvartalu

Frankfurt -- Kompanija Dajmler, proizvođač luksuznih automobila Mercedes-Benc i Frajtlajner kamiona, zabeležila je u drugom kvartalu 2020. gubitak od 1,91 milijardi evra.

Pandemija koronavirusa oborila prodaju za oko jednu trećinu.

Generalni direktor Ola Kalenijus izjavio je da je kompanija radila na očuvanju gotovinskih sredstava tokom tog teškog perioda i da "uočava prve znake oporavka prodaje", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi agencija AP.

Dodao je da će napori za smanjenje troškova biti pojačani jer "izgubljena prodaja" neće biti nadoknađena ove godine.

Dajmler je obustavio proizvodnju u martu, aprilu i maju, jer su pandemija i s njom povezane mere ograničenja usporile ekonomsku aktivnost širom sveta.

Prodaja vozila ove nemačke kompanije je pala za 34 odsto u drugom tromesečju, na 542.000 jedinica u odnosu na prodatih 822.000 vozila u istom periodu lani.

Prihod je potonuo za 29 procenata, na 30,2 milijarde evra.

Kalenijus je ocenio da je neto likvidnost kompanije "dokaz uspešne kontrole troškova i upravljanja gotovinom, koju moramo i dalje sprovoditi".

"Sada uočavamo prve znake oporavka prodaje - posebno kod putničkih automobila Mercedes-Benc, gde imamo veliku tražnju za našim top modelima i našim električnim vozilima", rekao je Kalenijus.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.