BORBENOST NEMAČKE: Mađarska dobija dve nove fabrike baterija

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2023, 23:14

BORBENOST NEMAČKE: Mađarska dobija dve nove fabrike baterija

Mercedes i BMW intervenisali.

Dva velika kineska proizvođača baterija za električne automobile će uskoro najaviti ulaganja u privredu Mađarske. Tu vest je sa javnošću podelio mađarski ministar spoljnih poslava, koji je takođe nadležan i za trgovinska pitanja, Peter Sijarto. Na odluku uprave kineskih preduzeća je presudan uticaj imao pritisak koji su vršili predstavnici čuvenih proizvođača luksuznih automoila iz Nemačke. Naravno, misli se na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Mercedes i na BMW.

Podsetićemo da je Mercedes već uslovio dolazak kineskog CATL-a u Mađarsku, dok je ideja kineskog društva, po imenu EVE Energy, da sagradi fabriku u blizini BMW-ove koja je i sama u procesu izgradnje.

Sijarto je kazao da Mađarska već ima potpisane ugovore s dva proizvođača baterija koji se rangiraju zapaženo, odnosno koji se nalaze na listi deset najvećih svetskih firmi iz te oblasti. Obe firme će uskoro javno obnarodovati svoje planove, a Sijarto navodi da će se obim stranih investicija u privredu Mađarske ove godine mogao udvostručiti, što bi bila direktna posledica opisanih investicija. Trebalo bi reći da su Mađari prošle godine uspeli da privuku rekordnih 6,5 milijardi inostranih ulaganja, pa je lako izračunati da je 13 milijardi evra sasvim izgledno.

Mađarski ministar navodi i da je saradnja između zapadnih i istočnih proizvođača neizbežna, istovremeno upozoravajući da bi prekid veza koji bi eventualno nastao na relaciji Evropa – Kina, mogao dovesti do urušavanja privrede na Starom kontinentu.

Inače, Kina je najveći trgovinski partner Mađarske, naravno ako izuzmemo države članice Evropske unije. Ujedno, to je i najveći strani ulagač u mađarsku privredu tokom ove godine. Za to je, tokom prošle godine, najviše zasluga otišlo na adresu kompanije CATL. Oni su najavili da će u Mađarskoj podići najveću fabriku za proizvodnju baterijskih ćelija za električna vozila na tlu Evrope.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.