07.06.2016 ::: Mercedes-Benz E-Klasa - prve zvanično fotografije i informacije

Izvor: AutoMagazin, 07.Jun.2016, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

07.06.2016 ::: Mercedes-Benz E-Klasa - prve zvanično fotografije i informacije

Sa proizvodnjom karavana, Mercedes-Benz ima bogato iskustvo. Prvi model sa ovim tipom karoserije, Nemci su predstavili još pre pedeset godina i od tog vremena porodično orjentisani automobili su deo njihove ponude. Najnoviji član je E-Klasa karavan, koja dolazi posle nekoliko uspešnih prethodnika...

Karavanska E-Klasa izvedena je iz sedana W213, što znači da se razlike vide samo od B-stuba ka nazad, dok je prednji deo već viđen. I oni koji nisu ljubitelji aktuelnog dizajnerskog >> Pročitaj celu vest na sajtu AutoMagazin << smera Mercedes, moraju odati poštovanje dizajnerima za novu E-Klasu karavan. Automobil izgleda moderno, sveže, ali i elegantno iz svih smerova.

reklama

Primećujemo da nova E-klasa karavan ima ogromne staklene površine (sećate se serije 124), kroz koje putnici mogu videti kompletno okruženje.  Bonus predstavljaju krovni nosači, za koje više nije potrebno doplatiti. Zadnje svetlosne grupe dobile su dosta originalnija svetla nego sedan, iako je sličnost sa karavanskom C-Klasom neosporna.

Zapremina prtljažnika iznosi respektabilnih 1.820 litara, posle preklapanja zadnjih sedišta, koja su asimetrično deljiva i električno podesiva. To je za 35 litara manje nego kod S212. U baznoj konfiguaraciji, zapremina prtljažnika iznosi 670 litara, što je međugeneracijsko povećanje od čak 70 litara. Unutra se mogu smestiti predmeti širine 1,1 metar i europaleta, iako će je verovatno malo njih prevoziti u ovakvom automobilu. Vrata prtljažnika se otvaraju elektromehanički, preko komande dugmetom. Beskontakno otvaranje prtljažnika potezom noge ispod automobila deo se sistema otvaranja bez ključa.

Osnovna motorizacija je benzinski 2.0 četvorocilindarski motor koji pokreće E200 (135 kW), snažniji E 250 pokreće isti agregat snage 155 kW. Dizele zastupa 2.0-litarski agregat iz E 220d (143 kW). Pridružićemo mu se slabiji E 200d (110 kW), a ponudu će zaokružiti 3.0-litarski šestocilindarski motor iz E 350d (190 kW) i benzinski iz E 400 4Matic, kojeg pokreće 3,5-litarski V6 motor maksimalne snage 245 kW. Sve verzije opremljene su 9-stepenim automatizovanim menjačem. Mercedes prezentuje i sportski karavan AMG E 43, koji ima pogon na obe osovine, a ispod "haube" je V6 Bi-turbo sa 295 kW.

Enterijer je preuzet od modela E-Klasa, uključujući i veliki displej dijagonale 12,3 inča. Kao što možemo očekivati, enterijer je pun kože i drveta, što se i očekuje od karavana sa trokrakom zvezdom u znaku. Naravno, tu su brojni sistemi asistencije i bezbednosti, parkiranje pomoću mobilnog telefona (za sada samo za Apple iOS) i sistem poluautomatske vožnje Drive Pilot. U ponudi su četiri mogućnosti izbora prednje maske. Bazno opremljeni i Exclusive imaju mali znak na haubi, a Avantgarde i AMG-Line imaju veliku zvezdu u sredini maske hladnjaka.

Mercedes-Benz E-Klasa predstavljena je na neobičan način - na teniskom turniru MercedesCup u Stuttgartu, čiji je kompanija zvezdom u znaku sponzor. Veliki međunarodni autosalon, konkretno Pariz, je "daleko". Prodaja modela Mercedes-Benz E-Klasa Estate počinje u julu mesecu, a do prvih kupaca će stići u oktobru mesecu aktuelne godine.

Automagazin.rs

Nastavak na AutoMagazin...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta AutoMagazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta AutoMagazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.