Kako je FCA upropastio Maserati

Izvor: B92, 19.Nov.2018, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je FCA upropastio Maserati

Čelnici Fiat Chrysler Automobila (FCA) priznaju da su napravili grešku prilikom pozicioniranja i strateškog razvoja svog premijum brenda Maserati.

FCA je ove godine isporučio manje od 10.000 Maseratija na američko tržište, što je čak 16% manje u odnosu na prvih deset meseci 2017.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Pad interesovanja u Kini, na najvećem svetskom tržištu, te novi WLTP ekološki standardi dodatno su uticali na pad proizvodnje, pa je tako Maserati u 2018. dostigao prodaju od samo 26.400 jedinica širom sveta, što je čak 50.000 manje od cilja koji je za ovu godinu postavio bivši direktor FCA Serđo Markione.

FCA je još u junu taj cilj redukovao na 50.000, ali ni to nije realno za Maserati, jer da bi dostigao tu cifru kompanija mora da proda čak 24.000 automobila u periodu oktobar-decembar.

To je za trećinu više od rezultata koji je Maserati imao u poslednjem kvartalu 2016, pa je jasno da Maserati neće ostvariti planirani cilj.

Manjak novih modela je najveći problem brenda, ali je ključna greška pozicioniranje na tržištu.

Novi direktor FCA Majk Menli smatra da je kompanija pogrešila što je promovisala Maserati skoro kao "brend za široke mase", a kao drugu grešku naveo je sjedinjenje Maseratija i Alfa Romea pod isti krov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.