Stanje Roberta Kubice sve bolje

Izvor: B92, 08.Feb.2011, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanje Roberta Kubice sve bolje

Stanje poljskog vozača Roberta Kubica je sve bolje posle operacije i udesa tokom relija u kojem je zadobio ozbiljne povrede desne ruke, šake i noge.

Kubica će na odeljenju intenzivne nege ostati još tri dana, a njegovi doktori su ohrabreni činjenicom koliko je njegovo stanje bolje posle sedmočasovne operacije u nedelju.

Pred poljskim vozačem su još dve operacije, prvo će mu u četvrtak lekari tretirati prelome ramena i stopala, a potom tri ili četiri dana kasnije povredu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lakta.

Ekipa Lotus Renoa u utorak popodne je objavila da je Kubica spreman da se bori za povratak na stazu pošto je vest o svom stanju primio veoma dobro. Pored porodice i menadžera Poljaka su u bolnici posetili i njegovi dobri prijatelji Fernando Alonso, Vitantonio Liuci i Flavio Brijatore, kao i timski kolega Vitalij Petrov i šef ekipe Erik Bulije.

Đorđo Barabino, koji je čelnik intenzivne nege u Santa Korona bolnici, gde se nalazi Kubica, rekao je da Poljak veoma dobro napreduje, a još u ponedeljak doktori su izrazili umereni optimizam.

"Njegovo stanje je znatno napredovalo i veoma je dobro, ako se uzme u obzir kakav je udes imao. U fazi posle operacije nije bilo nikakvih infekcija, svi životni parametri su unutar normi. Ovo je zaista dobar naredak posebno zbog povreda kakve je pretrpeo. Za sada smo uvereni da će mu stanje biti sve bolje, on će morati da ostane na odeljenju intenzivne nege naredna dva-tri dana, tokom kojih će biti vršene razne provere oko funkcionalnosti njegove šake i ruke”, rekao je Barabino.

U udesu u nedelju Kubici je najteže povređena desna šaka, zbog čega je njegova dalja karijera u Formuli 1 pod znakom pitanja. Da li je operacija potpuno uspela tek bi trebalo da bude poznato za vikend.

"Posle prvog dana veliki smo optimisti po pitanju rehabilitacije, jer Kubica za sada na sve reaguje odlično. U četvrtak će biti obavljena još jedna operacija, a zatim nekoliko dana kasnije još jedna, zbog ostalih preloma ruke koje je pretrpeo, a koje još nisu tretirane. U ponedeljak je Robert bio budan i veoma svestan, iako oseća veliki bol. Iako je bio pod sedativima pričao je sa menadžerom, porodicom i osobljem bolnice”, istakao je Barabino.

Reno je objavio i da je Kubica odlučio da ostane u bolnici Santa Korona bar naredne dve-tri nedelje, a da će potom razmisliti gde će nastaviti sa rehabilitacijom.

"Naravno da smo zadovoljni njegovom odlukom, ali i našim radom. Robertov napredak je odlično, vrlo brzo će moći da izvodi male pokrete šakom”, rekao je Barabino, ali je i dodao da bi uprkos dobrim prvim rezultatima rehabilitacija mogla da potraje do godinu dana, "Teško je bilo šta prognozirati. Ono što je sigurno da se retko srećemo sa tako jakim pacijentima. Delimičan oporavak će biti moguć u narednih nekoliko meseci, ali ćemo još videti da li će mu se vratiti potpuna funkcionalnost šake i ruke. Ali, da bi postigao takav cilj, sigurno će mu biti potrebno godinu dana”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.