London: predstavljen hibridni taxi

Izvor: B92, 09.Jun.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London: predstavljen hibridni taxi

London se za još jedan korak približio cilju da postane ekološki najprihvatljiviji grad na svetu, predstavljajući prototip hibridnog taksija koji se pokreće sistemom gorivih ćelija.



Novo vozilo je proizvod saradnje mnogih kompanija, uključujući i Lotus engineering, preneo je internet portal AutoCar.

To je početak ostvarenja plana gradskih vlasti da u potpunosti "ozeleni" taksi službu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja bi do 2020. godine trebalo da koristi vozila nulte emisije štetnih gasova.

Prototip hibrida sa gorivim ćelijama postiže brzinu od 80 milja po kilometru (130 kilometara na sat) i može da se kreće 250 milja (400 kilometara) sa jednim punjenjem baterija.

Proizvođači koji su angažovani na tom projektu obećali su kraće vreme za punjenje baterija, naglašavajući da je reč tek o prvoj fazi u razvoju poznatog londonskog crnog taksija.

Oni takođe traže dodatna sredstva neophodna za izradu vozila, ubeđujući taksi vozače da je novi tip hibridnog automobila prihvatljiv za njihov posao, kao i da bi trebalo da se izgradi mreža stanica za dopunu baterija čime se stvaraju uslovi za normalan rad službe.

Mnogi veliki proizvođači automobila angažovani su na razvoju vodoničnih "gorivih ćelija" kao potpuno ekološki prilagođenoj alternativi sadašnjim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, budući da jedino emituju vodenu paru i obezbeđuju mogućnost duge vožnje.

Fotografija: AutoCar

Toyota/Daimler:Sistem gorive ćelije

Honda FCX Clarity postaje stvarnost

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.